Zeven zuilen van wijsheid
Boek

Zeven zuilen van wijsheid een triomf (2009)/ T.E. Lawrence, vert. [uit het Engels] en toegel. door Sjaak Commandeur ; met een naw. van Guus Kuijer ; [krt. Yde Bouma]

Autobiografisch relaas van de ervaringen van een Britse officier ("Lawrence of Arabia") tijdens de Arabische opstand tegen de Turken in de jaren 1916-1918.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek ontleent zijn titel aan een nooit verschenen boek van de auteur over zeven steden, die hij vergelijkt met de Bijbelse zuilen van het huis der wijsheid (Spreuken, 9,1). Het is een uitvoerig ooggetuigenverslag van de oorlog die de Arabieren voerden tegen de Turken die hen honderden jaren hadden onderdrukt. Die oorlog werd overigens in het Oosten uitgevochten terwijl hier de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken. Ondanks het feit dat de auteur en blank en Brits en christen was, werd hij door de Arabieren als een soort natuurlijke leider aanvaard, die hen overigens naar de overwinning leidde. De auteur die o.m. door de film 'Lawrence of Arabia' uitgroeide tot een bijna mythische figuur, toont zich in dit boek een scherpe observator en een begenadigd auteur. Hij beschrijft met verve de woestijn als een vrijwel aparte magische wereld, maar hangt ook gruwelijke oorlogstaferelen op. Het boek dat in de Angelsaksische wereld veel faam geniet, wordt in deze vertaling ook een Nederlands taalmonument. Met noten en een nawoord van Guus Kuijer.

Specificaties

Nederlands | 9789025366940

Titel Zeven zuilen van wijsheid : een triomf
Auteur T.E. Lawrence
Secundaire auteur Sjaak Commandeur ; Guus Kuijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2009
Overige gegevens 821 p - krt - 23 cm
Annotatie Vert. van: Seven pillars of wisdom : a triumph. - 1926
ISBN 9789025366940
PPN 318209306
Rubriekscode Groot-Brittannië 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Lawrence, T.E.; Memoires
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Lawrence