Elia
Boek

Elia (cop. 2009)/ Christopher Paul Curtis, vert. [uit het Engels] Annelies Jorna

Elia woont in de 19e eeuw in Buxton, Canada. In dit dorp wonen alleen mensen die vroeger slaven waren. Als zijn vriend wordt beroofd, gaat Elia de dief achterna en komt in Amerika terecht. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De 11-jarige Elia is het eerste in vrijheid geboren kind in Buxton. Het is een historisch feit dat het Canadese Buxton in 1849 werd opgericht door een blanke dominee voor vrijgekochte slaven. Elia, een kwajongen en held op sokken in een, leidt een redelijk onbezorgd leventje totdat de dominee van het dorp er met het opgespaarde geld van een vriend van Elia vandoor gaat. Met dat geld had hij zijn vrouw en kinderen willen vrijkopen. Elia wordt er aanvankelijk tegen zijn zin bij betrokken, komt in Amerika terecht en verricht daar een heldendaad. Een indringend verhaal over de emotionele groei van een jongen ten tijde van een belangrijke historische periode in de Amerikaanse geschiedenis. Een universeel verhaal ook over de laatste moeilijke stap van slavernij naar vrijheid en over het overwinnen van obstakels die innerlijke vrijheid in de weg staan. Van de in Amerika veelvuldig bekroonde auteur verschenen eerder twee jeugdboeken in vertaling, waaronder 'Mijn naam is Bud' (2001). Aantrekkelijk omslag met kleurencollage. Historisch verhaal waarin zowel avontuur en spanning als emotie en humor volop aanwezig zijn. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789046805527

Titel Elia
Uniforme titel Elia strijdt voor vrijheid
Auteur Christopher Paul Curtis
Secundaire auteur Annelies Jorna
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, cop. 2009
Overige gegevens 302 p - 22 cm
Annotatie Omslagtitel: Elia strijdt voor vrijheid - Vert. van: Elijah of Buxton. - New York : Scholastic Press, cop. 2007
ISBN 9789046805527
PPN 320436977
Genre historische roman
Thematrefwoord Slavernij ; Noord-Amerika; 19e eeuw
Taal Nederlands