Een open geheim
Boek

Een open geheim natuurlijke theologie als brandpunt van geloof, kunst en wetenschap (cop. 2009)/ Alister McGrath, [vert. uit het Engels: Martin Strenghol]

Pleidooi door de evangelische theoloog voor een herwaardering van de natuurlijke theologie op een christologisch georiënteerde basis.

Recensie

Alister McGrath, hoogleraar in de historische theologie aan de universiteit van Oxford, is vermaard als een van de toonaangevende evangelicale theologen. In 'Een open geheim' gaat de auteur in op een benadering van het bestaan van God die in zijn eigen achterban vanouds met argwaan wordt bejegend: de 'natuurlijke theologie'. Dit streven om vanuit de waarneming van de natuur direct het bestaan van God aan te tonen, is met de Verlichting verdrongen door argumenten die Gods bestaan ook zonder beroep op religieuze overtuigingen en vooronderstellingen willen aantonen met beroep op de rede. De auteur pleit daartegen voor een nieuwe plek voor de natuurlijke theologie op een overtuigd christelijk theologische basis. Zo komen schoonheid, waarheid en goedheid in cultuur en kunst tot hun ontplooiing. Opvallend is dat de auteur, zich concentrerend op het Verlichtingsdenken, de invloedrijke middeleeuwse theologie terzijde laat en geen onderscheid maakt tussen klassieke en moderne ideeën omtrent de rede en natuurlijk theologie. Toch maakt dat de inzet om een christologische en een natuurlijke theologie met elkaar te verzoenen niet minder spannend. Een boeiende pleidooi voor het kijken naar de natuur op een christelijke manier. Met literatuuropgave en register.

Specificaties

Nederlands | 9789043516471

Titel Een open geheim : natuurlijke theologie als brandpunt van geloof, kunst en wetenschap
Auteur Alister E. McGrath
Secundaire auteur Martin Strengholt
Type materiaal Boek
Uitgave Kampen : Kok, cop. 2009
Overige gegevens 441 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The open secret. - Malden [etc.] : Blackwell, 2008
ISBN 9789043516471
PPN 321533151
Rubriekscode 232.49
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurlijke theologie