De keizer
Boek

De keizer macht en ondergang van Ras Tafari Haile Selassie I (2009)/ Ryszard Kapuscinski, vert. [uit het Pools] door Pszisko Jacobs

Ooggetuigenverslagen van het leven aan het hof van keizer Haile Selassie van Ethiopië (1892-1975) en van de val van het keizerrijk.

Aanwezigheid

Recensie

Kapuscinski heeft zich met dit boek wereldfaam verworven. Hij besloot om kort na de val en dood (1974) van Keizer Haile Selassie van Ethiopië om de (nog levende!) nabije getuigen van diens bewind te interviewen. Hij komt zelf in het boek nauwelijks aan het woord. Alle informatie komt van mensen die werkten aan het hof, elk met een kalm, ronduit onthutsend relaas over hoe het er daar aan toe ging, in (de nog) goede en allengs kwadere, dagen. Adoratie, kruiperij, kuiperij, intrige, verraad, jaloezie, willekeur, rondom de oude Negus, die elke functionaris (in zijn hele land!) kende, aanstelde (of ontsloeg), die in de wassende zee van verraad en vernedering bleef geloven in zijn onfeilbare, 'vaderlijke' taak. Zijn 'kussenzetter' had 52 maten voetkussens, zijn generaals beslisten met een oogopslag over leven en dood. Als het woord 'ongelofelijk' ergens op zijn plaats is, dan hier wel. Een weergaloos (én meedogend) verslag van de ondergang van een oppermachtige alleenheerser.

Specificaties

Nederlands | 9789062651788

Titel De keizer : macht en ondergang van Ras Tafari Haile Selassie I
Auteur Ryszard Kapuściński
Secundaire auteur Pszisko Jacobs
Type materiaal Boek
Editie 4e ed, 2e dr;
Uitgave Haarlem : In de Knipscheer, 2009
Overige gegevens 256 p - 20 cm
Annotatie Vert. van: Cesarz. - Warszawa : Czytelnik, 1978 - Oorspr. titel: De keizer : macht en ondergang van Ras Tafari Haile Selassie I : zoals door ooggetuigen verteld aan Ryszard Kapuscinski. - 1984. - (Onze tijd)
ISBN 9789062651788
PPN 304149888
Rubriekscode Ethiopië 946.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hayla Selasse
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Haile Selassie