Handboek enneagram
Boek

Handboek enneagram (cop. 2009)/ Helen Palmer, [vert. uit het Engels: Jacqueline Piederiet]

Handboek over een systeem van persoonlijkheidsduiding aan de hand van een negenpuntig sterdiagram dat de mens analyseert als een drieledig basiskaraktertype met twee vleugeltypen.

Aanwezigheid

Recensie

Spiritueel pionier Gurdjieff introduceerde in het Westen het enneagram (oorspronkelijk afkomstig uit de Soefimystiek), een onderscheidingssysteem van psychologische hoofdkenmerken, dat nader uitgewerkt is door de Chileense psychiaters Oscar Ichazo en Claudio Naranjo. Het is door verschillende onderzoekers inmiddels uitgewerkt tot een verfijnd concept voor karaktertypering. Je basisgedrag (gevormd rond een centrale emotionele passie) kan ontaarden onder stress met voorspelbare afweermechanismen en in rust boven zichzelf uitstijgen langs eveneens vaste proceslijnen. Zo kun je jezelf (en anderen) analyseren met dit negenpuntige sterdiagram tot je je driedelige basistype herkent met je twee zogeheten vleugeltypen. Dit handboek is een bewerking van twee van Palmers eerder verschenen standaardwerken en is met name voor hulpverleners met enige belangstelling voor spirituele bewustzijnsontwikkeling een waardevolle aanvulling op andere duidingssystemen. Met name de delen over zelfontplooiïng en het functioneren van het enneagram in relaties zijn boeiende kost. Met enkele figuren, noten en een nuttige bibliografie. Stevig uitgegeven, gedrukt in een kleine letter.

Specificaties

Nederlands | 9789021586977

Titel Handboek enneagram
Auteur Helen Palmer
Secundaire auteur Jacqueline Piederiet
Type materiaal Boek
Editie 12e dr;
Uitgave Utrecht [etc.] : Servire, cop. 2009
Overige gegevens 479 p - ill - 22 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: 1997 - Met lit. opg - Gebaseerd op: The enneagram + en: The enneagram in love and work + en: The pocket enneagram. - San Francisco : HarperSanFrancisco, 1988, 1995, 1995
ISBN 9789021586977
PPN 191194808
Rubriekscode 417.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Enneagram
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Enneagram