De best mogelijke wereld
Boek

De best mogelijke wereld een verhaal over filosofen, God en het kwaad (cop. 2009)/ Steven Nadler, vert. [uit het Engels] door Frans van Zetten

Geschiedenis van de zeventiende-eeuwse filosofische discussie over de vraag hoe het bestaan van een goede God te combineren is met het kwaad en leed in de wereld.

Aanwezigheid

Recensie

Voor de zeventiende-eeuwse filosoof Leibniz is de wereld waarin we leven, met alle kwaad erin, de best mogelijke wereld. God had andere werelden kunnen scheppen, maar geen betere. Kijk naar het geheel, zegt hij. Zoals we door de dissonanten in muziek de harmonie waarderen, zo wordt het goede zichtbaar in contrast met iets kwaads. Leibniz voerde een debat over het kwaad, Gods aard en de rechtvaardiging van Gods handelen met de (in die tijd) vermaarde denkers Malebranche en Arnauld. De auteur van dit boek, die eerder veelgeprezen boeken over Spinoza schreef, laat het debat herleven. Het is volgens hem relevant voor deze tijd: het biedt ook hedendaagse godsdienstigen antwoorden en, belangrijker, het leeft voort in de hedendaagse ethiek. Zowel wie meent dat als God niet bestaat de moraal niet bestaat als wie meent dat morele oordelen een universele rationaliteit en objectiviteit bezitten, treedt in zeventiende-eeuwse voetsporen. De auteur is de ideale docent die niet alleen moeilijke stof helder en inzichtelijk maakt, maar bovenal de lezer meesleurt. Dit is een spannend boek over filosofisch denken.

Specificaties

Nederlands | 9789045014135

Titel De best mogelijke wereld : een verhaal over filosofen, God en het kwaad
Auteur Steven Nadler
Secundaire auteur Frans van Zetten
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas, cop. 2009
Overige gegevens 351 p - 21 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The best of all possible worlds. - New York : Farrar, Straus and Giroux, 2008
ISBN 9789045014135
PPN 320510425
Rubriekscode 170
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Goed en kwaad
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Goed en kwaad