Door de Holocaust verbonden
Boek

Door de Holocaust verbonden Westerbork, Theresiënstadt en Auschwitz als basis voor een huwelijk (2009)/ Ellis en Jenny Hertzberger, voorw. [en red.] Dirk Mulder, Herinneringscentrum Kamp Westerbork ; [interviews en tekst Sophie Aalders]

Het levensverhaal van de joodse arts-microbioloog en zijn vrouw die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork ontmoeten, de hel van de Holocaust overleven en na de oorlog trouwen.

Recensie

Ellis en Jenny Hertzberger vertellen hun levensverhaal, een leven dat bovenal getekend is door hun trieste ervaringen tijdens het verblijf in diverse concentratiekampen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zij leren elkaar kennen in het 'Judendurchgangslager' Westerbork, waar Ellis werkzaam is als arts en Jenny als zijn assistente. Beiden overleven de hel van de Holocaust en na een kort verblijf van Ellis in het naoorlogse Nederlands-Indië, trouwen zij uiteindelijk in 1949 in Maastricht. Dr. Ellis Hertzberger, arts-microbioloog, voordrachtskunstenaar en enthousiast zeiler, overleed op 23 oktober 2008. Het boek straalt een positieve levenshouding uit en de wil tot overleven. Ellis Hertzberger was een van de eersten die zich aansloot als gastspreker bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vele tientallen keren heeft hij kinderen en jongeren zijn persoonlijke verhaal verteld. Dit boek uit de serie Holocaust Bibliotheek wil de ervaringen van de talloze slachtoffers vastleggen en toegankelijk maken met een Naam en een Gezicht. Waarschuwen voor racisme en de gruwelijke gevolgen hiervan tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft ook in onze tijd nog steeds noodzakelijk. Dit boek draagt hier zeker aan bij. Voor een groot publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789074274371

Titel Door de Holocaust verbonden : Westerbork, Theresiënstadt en Auschwitz als basis voor een huwelijk
Auteur Ellis Hertzberger
Secundaire auteur Dirk Mulder ; Sophie Aalders ; Jenny Hertzberger-Gold
Type materiaal Boek
Uitgave Laren (NH) : Verbum, 2009 - [Hooghalen] : Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Overige gegevens 180 p - ill - 24 cm
ISBN 9789074274371
PPN 322333113
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Relaties/Serie

Holocaust bibliotheek
Boek

Holocaust bibliotheek (2005-...)

vol.
Uitgeleend