Tolk in oorlogstijd
Boek

Tolk in oorlogstijd (cop. 2009)/ Jelena Rzjevskaja, vert. [uit het Russisch] door Monse Weijers ; [eindred.: Meindert Burger]

Autobiografie van een Russische vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als tolk werkte bij de Russische strijdkrachten.

Recensie

Als jong meisje studeert Jelena Rzjevskaja aan het Instituut voor Filosofie, Literatuur en Geschiedenis. In de herfst van 1941 vertrekt zij, 22 jaar oud, als tolk Duits-Russisch naar het front. Dit boek is haar verslag van de oorlog, zoals zij die heeft meegemaakt. Van de slag om Moskou tot de bezetting van Oost-Duitsland en van de pogingen van Stalin om de geschiedschrijving later naar zijn hand te zetten. Zij was aanwezig bij de identificatie van het lijk van Hitler en de stoffelijke overschotten van de familie Goebbels tijdens de inname van Berlijn. Aan het einde van de oorlog is zij tevens betrokken bij de archivering van de buitgemaakte Duitse documenten en belangrijke dagboeken van de nazikopstukken. In 1961 onthult zij als eerste de ware gebeurtenissen rond het onderzoek en de identificatie van Adolf Hitler na de verovering van de Führerbunker door de Russische militairen in 1945. Na de opening van de Russische archieven na de val van het communisme zijn vele Duitse en Russische oorlogsdocumenten beschikbaar gekomen. De auteur heeft een deel van deze documenten in dit boek verwerkt als aanvulling op haar persoonlijke ervaringen. Een van de betere verslagen van de gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit Russisch perspectief. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789045801018

Titel Tolk in oorlogstijd
Auteur Jelena Rzjevskaja
Secundaire auteur Monse Weijers ; Meindert Burger
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Mouria, cop. 2009
Overige gegevens 384 p., [16] p. pl - 22 cm
Annotatie Vert. van: Zapiski vojennogo perevodtsjika
ISBN 9789045801018
PPN 321666313
Rubriekscode Rusland 945.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vrouwen; Sovjet-Unie; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog II