IJzeren deuren
Boek

IJzeren deuren zes families tussen Oost- en West-Europa (2009)/ Annemieke Hendriks, [foto's door Annemieke Hendriks ... et al.]

Portret van Midden-Europa, twintig jaar na de val van de Muur in 1989, aan de hand van de verhalen van zes families van gemengde Midden- en Oost-Europese afkomst.

Aanwezigheid

Recensie

Een prachtig portret van zes families die, twintig jaar na de val van de Muur, leven op het snijvlak van West- en Oost-Europa. Ze zijn allen van gemengde afkomst: Lets-Russisch, Pools-Nederlands, Duits-Pools, Karinthisch-Sloveens, Hongaars-Duits en Roemeens-Hongaars. De auteur, die eerder een boek publiceerde over de Oder-Neisse-grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland, is gefascineerd hoe deze mensen leven 'in het spanningsveld tussen de uitdagingen van het verenigde Europa en de historisch bepaalde gevoeligheden van hun natiestaten'. Het levert mooie en persoonlijke verhalen op die ieder op hun eigen manier de soms bizarre en schizofrene werkelijkheid weerspiegelen van een continent dat decennia lang was opgedeeld in twee helften. Maar de geïnterviewden kijken ook hoopvol naar de toekomst van een vrij en hopelijk welvarend Europa. Met zwart-witfoto's van de betreffende personen.

Specificaties

Nederlands | 9789025426880

Titel IJzeren deuren : zes families tussen Oost- en West-Europa
Auteur Annemieke Hendriks
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Contact, 2009
Overige gegevens 286 p - ill., krt - 21 cm
ISBN 9789025426880
PPN 320739864
Rubriekscode Europa 994
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gemengd huwelijk; Midden-Europa; 2006-2010
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Europa (Midden-Europa)