Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Drijven op een dak
Boek

Drijven op een dak de tijd van televisie en computers, 1950-heden : de watersnood ([2009])/ [auteur] Anneriek van Heugten, & [ill.] Mariëlla van de Beek ; [cartogr.: Van Dijk vormgeving & kartografie ; bijdrage concept: Anne Roos ... et al. ; red.: Judith Brinkman]

Hanneke (12) is met haar broers alleen op de boerderij als de dijken doorbreken. Leen gaat de koeien redden en Teeuw (7) zoekt zijn brandweerauto. Leesboek met informatie over de watersnoodramp van 1953. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De 12-jarige Hanneke is met haar broers alleen op de boerderij wanneer de dijken doorbreken. Samen met haar oudere broer weet het meisje zich te redden op een ronddrijvend dakgeraamte. Het jongere broertje is echter op zoek gegaan naar zijn nieuwe brandweerauto en overleeft het niet. Indringend, goed onderbouwd verhaal dat zich afspeelt tijdens de watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Verhalende, warmmenselijke schrijfstijl (tegenwoordige tijdsvorm) met oog voor detail en relativering. Gedachten en gevoelens van Hanneke zijn inleefbaar en eenvoudig verwoord. Hoe mensen in tijden van nood (kunnen) zijn, is realistisch weergegeven. Zo blijkt Bram, een klasgenootje, geen sul te zijn, maar toont hij zich dapper op cruciale momenten. De zwart-witillustraties ondersteunen de sfeer en geven een goed beeld van de nachtelijke ramp en van de tijdsgeest. De kleinere tekening van de brandweerauto bij elk hoofdstuk kan confronterend zijn. Deel uit de serie 'Terugblikken'* waarvan de vijftig delen aansluiten op de canon van de geschiedenis van Nederland. Het boek bevat tevens fotomaterialen en achtergrondinformatie over de watersnoodramp. Dit venster maakt ook deel uit van de herijkte Canon van Nederland (2020). Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789053003497

Titel Drijven op een dak : de tijd van televisie en computers, 1950-heden : de watersnood
Auteur Anneriek van Heugten ; Mariëlla van de Beek
Instelling /Van Dijk vormgeving & kartografie, Vlijmen
Secundaire auteur Anne Roos ; Judith Brinkman
Type materiaal Boek
Uitgave Drunen : Delubas, [2009]
Overige gegevens 92 p - ill., krt - 21 cm
ISBN 9789053003497
PPN 321812247
Genre historische roman
Thematrefwoord Watersnoodramp (1953) ; Geschiedeniscanon
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Terugblikken. Leesboeken
Boek

Terugblikken. Leesboeken (2008-...)

vol. dl. 42
Uitgeleend