Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Islam in beeld
Boek

Islam in beeld kunst en cultuur van moslims wereldwijd (cop. 2009)/ Mirjam Shatanawi, [red.: Hansje Galesloot ; eindred.: Lucy Klaassen ; foto's Irene de Groot ... et al.]

Cultuurhistorisch overzicht aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen uit de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam.

Aanwezigheid

Recensie

De rode draad die door dit bijzonder fraai uitgegeven boek loopt, is de beeldvorming over de islam (deel I) en de regionale verscheidenheid (deel II): de Arabische wereld (het hartland), Marokko, West-Afrika, Turkije, Iran, India, Indonesië en Suriname. Landen met wie Nederland een speciale band heeft, vormen de helft daarvan - zowel voormalige koloniën als landen van waaruit arbeidsmigratie plaatsvond. Dat eerste deel gaat over de beeldvorming in Nederland van 1864 tot op vandaag. Het gaat om voorwerpen en afbeeldingen uit de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam. Door het hele boek heen wordt op een zeer boeiende wijze ook aanschouwelijk onderwijs gegeven waardoor allerlei aspecten van de islam in beeld wordt gebracht: geschiedenis, populaire heiligenfeesten, volksvroomheid, de vermenging van islamitische en christelijke kunst, om een greep uit de rijke inhoud te doen. Met talrijke afbeeldingen in kleur, eindnoten, een literatuuropgave en register. Dit cultuurhistorische overzicht is zeer de moeite waard.

Specificaties

Nederlands | 9789085066279

Titel Islam in beeld : kunst en cultuur van moslims wereldwijd
Auteur Mirjam Shatanawi
Secundaire auteur Hansje Galesloot
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : SUN, cop. 2009
Overige gegevens 292 p - ill., krt - 29 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789085066279
PPN 323355641
Rubriekscode 703.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Islamitische kunst
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Islamitische kunst