Geruchten
Boek

Geruchten hoe ze zich verspreiden en waarom we ze geloven (cop. 2009)/ Cass R. Sunstein, [vert. uit het Engels: Carla Zijlemaker]

Analyse van de techniek van geruchten en de manier waarop mensen met geruchten omgaan, vergezeld door enkele filosofische bedenkingen.

Recensie

Geruchten zijn van alle tijden. Als ze eenmaal in de wereld zijn, raak je ze bijna niet meer kwijt. Door de komst van internet zijn verspreiding en gevolgen van geruchten drastisch toegenomen. Ze kunnen mensen kraken, paniek doen ontstaan, regeringen laten vallen. Maar hoe werkt dit fenomeen, hoe kan men er mee omgaan? Op heldere wijze krijgen we in dit boek van de Amerikaanse hoogleraar en Obama-medewerker Cass Sunstein een beschrijving van de techniek van geruchten, de manier waarop mensen hier - bewust of onbewust - mee omgaan, en de filosofische bedenkingen die je kunt hebben bij het beoordelen van geruchtenstromen. In hoeverre kan men zich ertegen wapenen zonder dat fundamentele rechten in het gedrang komen? Achterliggende problematiek is de manier waarop in onze maatschappij met informatie wordt omgegaan. Het boek werpt nieuw licht op de discussie over de vrijheid van meningsuiting. Dit zijn essentiële zaken in een democratische maatschappij en het werd tijd voor reflectie op dit vlak. Een belangwekkend boek, dat mede door de stripachtige cover goed lijkt voor een flinke lezerskring.

Specificaties

Nederlands | 9789047002598

Titel Geruchten : hoe ze zich verspreiden en waarom we ze geloven
Auteur Cass R. Sunstein
Secundaire auteur Carla Zijlemaker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Business Contact, cop. 2009
Overige gegevens 140 p - 21 cm
Annotatie Met lit. opg - Vert. van: On rumors. - Farrar, Straus and Giroux, 2009
ISBN 9789047002598
PPN 320534693
Rubriekscode 305.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Informatie; Meningsvorming; Sociaalpsychologische aspecten
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Meningsvorming