De donkere stilte van God
Boek

De donkere stilte van God ervarenderwijs op zoek (c.2009)/ Jan Bluyssen, geïll. door Paul van Dongen ; met een inl. van Gerard Rooijakkers en een slotbeschouwing door Peter Nissen

Beschouwingen door de voormalige bisschop over de zoektocht naar God, mede aan de hand van de geschriften van mystieke schrijvers.

Aanwezigheid

Recensie

Jan Bluyssen was bisschop van 's Hertogenbosch van 1966 tot 1984, het jaar dat hij om gezondheidsredenen moest stoppen met het uitoefenenen van het bisschopsambt. Na die tijd heeft hij diverse boeken geschreven over spiritualiteit. Dit boekje gaat over zijn zoektocht naar God en om de wil om zijn ervaringern hierover met anderen te delen. Hoewel hij zelf, volgens zijn zeggen, geen echte mystieke beleving heeft gehad, beveelt hij wel aan de zoektocht te volgen die mystieke schrijvers in het verleden hebben gemaakt zoals die van St. Augustinus, Johannes van het Kruis, Theresia van Avila en Jan van Ruusbroec. Hij benadrukt daarbij steeds dat God niet in onze aardse begrippen te vatten is en daarom zo goed als onkenbaar is, maar dat we wel steeds open moeten staan voor Zijn ingevingen. Naast een inleiding van Gerard Rooijakkers over de mystieke paradoxen van Bluyssen, is er op het einde een nabeschouwing van Peter Nissen over de waarde van dit boekje in de huidige tijd waarin de gebondenheid aan kerk en officiële religie is afgenomen. Zoals de eerdere boeken van de auteur is ook dit boekje, vooral voor de katholieke lezers, zeer aan te bevelen. Gebonden uitgave in pocketformaat met leeslint en enkele illustraties in kleur; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789087300241

Titel De donkere stilte van God : ervarenderwijs op zoek
Auteur Jan Bluyssen
Secundaire auteur Paul van Dongen ; Gerard Rooijakkers ; Peter Nissen
Type materiaal Boek
Uitgave Alphen aan de Maas : Veerhuis, c.2009
Overige gegevens 123 p - ill - 18 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789087300241
PPN 322259029
Rubriekscode 245.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mystici ; Geloofsbeleving