Aarde en as
Boek

Aarde en as (cop. 2010)/ Atiq Rahimi, vert. uit het Frans [naar de oorspr. Perzische uitg.] door Théo Buckinx

Een oude man, met zijn kleinzoon enige overlevende van oorlogsgeweld in Afghanistan, vraagt zich af hoe hij het zijn elders levende zoon het lot van zijn familie moet vertellen.

Recensie

Een grootvader en zijn kleinzoon zijn de enige overlevenden in de familie van oorlogsgeweld in hun Afghaanse dorp. De jongen is zijn gehoor kwijt geraakt en begrijpt niet waarom de wereld opeens onhoorbaar en geluidloos spreekt. De grootvader besluit zijn elders werkende zoon de onheilstijding te brengen. Wachtend op vervoer, onderweg en gearriveerd op de werkplek denkt en mijmert de oude man over het gebeurde en hoe dat te verwoorden. De waarheid, de halve waarheid of toch maar niets vertellen? Visioenen, hersenspinsels en gedachten vermengen zich met herinneringen, sprookjes en realiteit in zijn brein. Uiteindelijk besluit hij terug te keren zonder zijn zoon gezien te hebben en het onzegbare te laten zeggen door anderen. Het denkproces wordt ingetogen verwoord, nu eens koortsachtig, dan weer berustend, soms ontredderd, soms met enige morele steun. De al jaren in Parijs wonende gevluchte Afghaanse auteur (1962) schrijft gevoelig, waarbij hij feiten en fictie, herinneringen en inleving mengt en alles zich in een halve dag laat afspelen. Mooi uitgevoerd gebonden boekje met stemmige kaftomslag die de droefenis van Afghanistan omfloerst toont; normale druk, ruime interlinie.

Specificaties

Nederlands | 9789044514704

Titel Aarde en as
Auteur ʿAtīq Raḥīmī
Secundaire auteur Théo Buckinx
Type materiaal Boek
Uitgave Breda : De Geus, cop. 2010
Overige gegevens 90 p - 21 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Prometheus, 2002 - Vert. van: Cendre et terre. - Oorspr. titel: _K¯akistar wa _k¯ak. - Vincennes : Khavaran, 1999
ISBN 9789044514704
PPN 322868173
Thematrefwoord Afghanistan ; Oorlogservaringen
Taal Nederlands