De verloren droom van Pieter Gillis
Boek

De verloren droom van Pieter Gillis historische roman over Antwerpen tussen Reformatie en humanisme (cop. 2010)/ Joris Tulkens

Het levensverhaal van de zestiende-eeuwse Antwerpse stadsgriffier Pieter Gillis, een boekenverzamelaar en lid van een vereniging van humanisten, kunstenaars en drukkers.

Aanwezigheid

Recensie

In deze historische roman vertelt de Vlaamse schrijver Joris Tulkens (1944) het levensverhaal van de zestiende-eeuwse Antwerpse stadsgriffier Pieter Gillis, een boekenverzamelaar en lid van een vereniging van humanisten, kunstenaars en drukkers. De auteur verhaalt Gillis' leven aan de hand van tien brieven, die hij tussen 1524 en 1531 schreef aan zijn vriend en vertrouweling Beatus Rhenanus. De plechtstatige brieven worden telkens gevolgd door een vlot verteld hoofdstuk waarin de briefschrijver zich tot de lezer richt. Ondertussen maak je zowel kennis met de denkwereld, emoties en dagelijkse beslommeringen van het hoofdpersonage, als met de wereldlijke en religieuze ontwikkelingen. Bij dat alles worden figuren als Erasmus, Thomas More en Albrecht Dürer uitgewerkt tot driedimensionale personages. Tulkens weet historische geloofwaardigheid te koppelen aan een grote psychologische diepgang. Bovendien schetst de auteur een treffend beeld van Antwerpen, dat in de eerste helft van de zestiende eeuw het centrum was van de Europese handel, wijsbegeerte en kunsten. Met eindnoten en enkele afbeeldingen. Paperback; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789063066031

Titel De verloren droom van Pieter Gillis : historische roman over Antwerpen tussen Reformatie en humanisme
Auteur Joris Tulkens
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Davidsfonds/Literair, cop. 2010
Overige gegevens 256 p - ill - 22 cm
ISBN 9789063066031
PPN 325894523
Genre historische roman
Thematrefwoord Antwerpen (stad); 16e eeuw
Taal Nederlands