Het Amsterdamse paleis
Boek

Het Amsterdamse paleis schat van beitel en penseel (cop. 2010)/ Eymert Jan Goossens, [fotogr.: Wim Ruigrok ... et al.]

Inleidend overzicht in woord en beeld van de kunsthistorische betekenis van gebouw en decoraties van het Paleis op de Dam te Amsterdam.

Recensie

Boek over het uitzonderlijk rijke 17de-eeuwse decoratieprogramma van nog aanwezige schilderijen en beeldhouwwerken van het als majestueus stadhuis gebouwde Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Na voorwoord en inleiding volgen vier hoofdstukken over het ontwerp van architect Van Campen als afspiegeling van het universum, het gebouw van buiten, het interieur van de Burgerzaal, de galerijen en de ruimten met een bestuurlijke en rechterlijke functie met gedetailleerde bespreking van de werken, uitgevoerd door meesters als Quellinus, Jordaens, Bol, Flinck en anderen, en hun betekenis en een samenvattend nawoord. Tweede, herziene, uitgebreidere, uitvoeriger geïllustreerde (meer kleurafbeeldingen) en anders vormgegeven uitgave van 'Schat van beitel en penseel' uit 1996. Rijk voorzien van fraaie, grote (veel paginagrote) foto's in kleur (155) en zwart-wit (21) van het interieur van na de in 2009 voltooide restauratie en renovatie en uitleg in bijschriften. Met duidelijke plattegronden, noten en bibliografie (met vermelding recente literatuur). Fraaie, verzorgde uitgave, voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789040086182

Titel Het Amsterdamse paleis : schat van beitel en penseel
Auteur Eymert-Jan Goossens
Secundaire auteur Wim Ruigrok
Type materiaal Boek
Editie [2e, herz. uitg.];
Uitgave [Zwolle] : Waanders, cop. 2010 - [Amsterdam] : Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam
Overige gegevens 160 p - ill., foto's, plgr - 26 cm
Annotatie Met lit. opg - Oorspr. titel: Schat van beitel en penseel. - Amsterdam : Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam, 1996
ISBN 9789040086182
PPN 317376470
Rubriekscode 718.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koninklijk Paleis Amsterdam; Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Paleizen