Hannelore
Boek

Hannelore kind van een Duitse moeder in oorlogstijd, 1940-1947 (2010)/ Jan J.B. Kuipers, tekst [en eindred.], Gert P. Kuipers, interviews

Belevenissen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog van een meisje uit Zeeland, dochter van een Nederlandse vader en Duitse moeder.

Aanwezigheid

Recensie

De Zeeuwse Hannelore was kind in de Tweede Wereldoorlog. Haar vader handelde in agrarische producten en was geboren en getogen in Oudelande. Hannelore's moeder Olga was een Duitse vrouw, afkomstig uit een kunstzinnig milieu in Düsseldorf. Na het begin van de Duitse bezetting breekt er brand uit in de woning van de familie, waarschijnlijk door brandstichting. De familie verhuist naar Ellewoutsdijk. Na de bevrijding wordt Hannelore's vader opgepakt en zit achttien maanden vast in fort Ellewoutsdijk. Hij zou lid zijn geweest van de NSB, maar een officiële beschuldiging blijft uit. Aan de hand van Hannelore's herinneringen beschrijven twee auteurs haar verhaal. Het is aangrijpend te lezen hoe alle gezinsleden te maken hebben met angst, vernedering en verdriet. Wel is het jammer dat noten ontbreken, de hoofdstukjes nogal kort zijn en de tekst soms nogal van de hak op de tak springt. De formuleringen van beide auteurs zijn soms wat subjectief. In de tekst zijn veel illustraties opgenomen (zwart-wit).

Specificaties

Nederlands | 9789079875139

Titel Hannelore : kind van een Duitse moeder in oorlogstijd, 1940-1947
Auteur Jan J.B. Kuipers
Secundaire auteur Gert P. Kuipers
Type materiaal Boek
Uitgave Vlissingen : Den Boer/De Ruiter, 2010
Overige gegevens 80 p - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789079875139
PPN 326516433
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kinderen; Zeeland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II