Wereldfilosofie
Boek

Wereldfilosofie wijsgerig denken in verschillende culturen (2010)/ Hans van Rappard en Michiel Leezenberg (red.), met medew. van Ilse Bulhof, Heinz Kimmerle en Bruno Nagel

Essays over uiteenlopende aspecten van niet-westerse en niet-moderne filosofie, en de relatie daarvan met moderne westerse filosofie.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek probeert aan te tonen dat filosofie niet louter een westerse verworvenheid is en slaagt daar wonderwel in. Er wordt aandacht besteed aan Afrikaanse, islamitische en Aziatische filosofen en hun denken, als ook aan filosofie uit de oudheid en middeleeuwen. De in totaal vijftien essays van tien auteurs worden vervolmaakt met artikelen over de fascinatie voor en de integratie van niet-westerse filosofie in het westen. De redacteurs Van Rappard en Leezenberg zijn academici op het gebied van de filosofie, in dit boek omringd door gelijken. Het academisch gehalte is dan ook zeer hoog, zowel in vorm (noten, bibliografieën, index) als inhoudelijk. De materie is niet gemakkelijk, maar wel op de onderlegde leek afgestemd en tamelijk toegankelijk geschreven. Er zitten echter wel doorbijtertjes tussen; enkele stukken zijn vrij droog. Een zekere basiskennis wordt door alle auteurs verondersteld. In elk essay wordt uitgebreid op het specifieke onderwerp in brede context ingegaan; de stukken zijn los te lezen en middels de index ook goed te doorzoeken.

Specificaties

Nederlands | 9789035135680

Titel Wereldfilosofie : wijsgerig denken in verschillende culturen
Secundaire auteur Hans van Rappard ; Michiel Leezenberg ; Ilse Bulhof ; Heinz Kimmerle ; Bruno Nagel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Bakker, 2010
Overige gegevens 366 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789035135680
PPN 322863163
Rubriekscode 108
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Interculturele filosofie; Opstellen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Interculturele filosofie