Zazen nu
Boek

Zazen nu het dagelijks leven in een Japans zenklooster (cop. 2010)/ foto's en dagboek Madelon Hooykaas, essay Nico Tydeman ; teksten Dogen Zenji

Verslag van het dagelijks leven in een zenklooster middels foto's en een dagboek, voorafgegaan door een inleidend essay over de historische ontwikkeling van het Japanse kloosterleven.

Recensie

Deze verzorgde uitgave bevat het via dagboekaantekeningen en talrijke foto's gedane verslag van terugkeer na veertig jaar van de auteur naar een Japans zenklooster. Haar eerste bezoek resulteerde in het invloedrijke fotoboek ZAZEN (1971). Ze kon vanwege onderbezetting niet meer terug naar haar oorspronkelijke klooster, maar vond toestemming om enkele weken in Bukkoki-ji, een klein Soto trainingklooster in Obama, aan het dagelijks leven deel te nemen en dat in woord en beeld vast te leggen. Na de dagboekaantekeningen volgt een gevarieerd fotokatern (van een bundel van kleine foto's op een pagina, tot en met meer dan bladzijde vullende foto's) met onderwerpen als 'zazen', 'ceremonie', 'bedelen' of 'werk'. De onderwerpen worden gelardeerd met toepasselijke teksten van Dogen Zenji, de grondlegger van de Sotoschool. De bekende Nederlandse zenleraar en -publicist Tydeman verzorgt een uitgebreid en leerzaam inleidend essay over de historische ontwikkeling van het zenboeddhisme en het monastiek-boeddhistische model. De auteur, die een internationaal bekend kunstenares is, maakte ook een dvd van een half uur van haar bezoek*. Een must voor alle in zen geïnteresseerde lezers. Oblong formaat.

Specificaties

Nederlands | 9789020203813

Titel Zazen nu : het dagelijks leven in een Japans zenklooster
Auteur Madelon Hooykaas
Secundaire auteur Nico Tydeman ; Dogen Zenji
Type materiaal Boek
Uitgave Deventer : Ankh-Hermes, cop. 2010
Overige gegevens 160 p - foto's - 24×27 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789020203813
PPN 322922607
Rubriekscode 215.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kloosterleven; Zenboeddhisme; Japan; Fotoboeken
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Zenboeddhisme