Sinterklaas, meer dan één legende
Boek

Sinterklaas, meer dan één legende de vele andere verhalen over de heilige man (2009)/ René Klaassen, [eindred.: Wilma Jacobs ; foto's: René Klaassen]

Tekst en bespreking van een aantal minder bekende verhalen over de heilige Nicolaas van Myra uit de vierde eeuw, beter bekend als Sinterklaas.

Recensie

In dit boek geeft schoolbegeleider René Klaassen een overzicht van de vele minder bekende, alternatieve verhalen over de heilige Sint-Nicolaas. De bedoeling is om een beeld te geven van een 1650-jarige traditie die eindigt met de huidige Sinterklaas. In een voorwoord stelt de auteur dat er in de verhalen in feite vier heiligen met dezelfde naam aan bod komen, die bovendien een steeds evoluerende rol kenden. In een algemeen eerste hoofdstuk beschrijft Klaassens waar de vele legenden rond Sint-Nicolaas vandaan komen, met onder meer oog voor de link met Jezus Christus en de vele manuscripten en handschriften. Het tweede hoofdstuk vertelt enkele bekende en minder bekende legenden rond de jeugd van Nicolaas en zijn dagen als bisschop van Myra. Daarna volgen legenden over de 'miraculi post morti', die zich afspelen na de dood van de historische Nicolaas. Alle verhalen worden eerst gesitueerd en dan verteld, en sluiten af met een nabeschouwing. Achteraan volgen bronnen en een register. Een boeiend historisch overzicht voor een ruim publiek. Verlucht met een aantal zwart-witafbeeldingen.

Specificaties

Nederlands | 9789085750338

Titel Sinterklaas, meer dan één legende : de vele andere verhalen over de heilige man
Uniforme titel Sinterklaas
Auteur René Klaassen
Secundaire auteur Wilma Jacobs
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Cyclus, 2009
Overige gegevens 184 p - ill., krt - 25 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789085750338
PPN 326827188
Rubriekscode 245.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nicolaas van Myra
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Nicolaas van Myra