Rubens doorgelicht
Boek

Rubens doorgelicht meekijken over de schouder van een virtuoos (cop. 2010)/ Nico Van Hout, met bijdr. van Arnout Balis ; [fotogr. Adri Verburg ; coördinatie Christine Van Mulders ; eindred. Paul Van Calster]

Documentatie in woord en beeld over de werkwijze van de schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) in zijn atelier.

Aanwezigheid

Recensie

Sinds enkele jaren wordt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werkwijze van de schilder Rubens. In deze publicatie worden de resultaten van dit onderzoek voor een breed publiek gepresenteerd. De Rubens-specialisten Van Hout en Balis laten aan de hand van de resultaten van veel materiaaltechnisch onderzoek zien hoe Rubens (en zijn atelier) te werk ging. In acht hoofdstukken komen verschillende aspecten van het creatieve proces aan bod, zoals onder andere het maken van de ondertekening, het gebruik van pigmenten en bindmiddelen, verfbehandeling en penseelvoering. In het catalogusgedeelte worden 18 schilderijen uitgebreid toegelicht. Een must voor de liefhebber van Rubens en voor geïnteresseerden in materiaaltechnisch onderzoek naar schilderijen. Met een lijst van technische termen, literatuuropgaven en ruim 230 kleurafbeeldingen.

Specificaties

Nederlands | 9789055449651

Titel Rubens doorgelicht : meekijken over de schouder van een virtuoos
Auteur Nico Van Hout
Secundaire auteur Arnout Balis ; Paul Van Calster
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Ludion, cop. 2010 - Antwerpen : Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
Overige gegevens 168 p - ill - 25 cm
Annotatie Uitg. in het kader van het Rubensonderzoeksproject van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen. - Naar aanleiding van deze publicatie werd de dossiertentoonstelling 'Rubens doorgelicht, la furia del pennello' georganiseerd in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen (13 februari-4 april)
ISBN 9789055449651
PPN 327485485
Rubriekscode België 737.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rubens, Peter Paul ; Schildermaterialen ; Schilderen; Techniek
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Rubens