Rico, Oscar en de spookschaduwen
Boek

Rico, Oscar en de spookschaduwen (cop. 2010)/ Andreas Steinhöfel, Peter Schössow ill. ; Ina Vandewijer [vert. uit het Duits]

De minderbegaafde Rico (ik-figuur) sluit vriendschap met Oscar. In de stad worden kinderen ontvoerd. Als Oscar wordt ontvoerd gaat Rico op onderzoek uit. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Rico woont samen met zijn moeder in een groot flatgebouw. Rico is een 'diepbegaafd' ofwel minderbegaafd kind en heeft zo zijn eigen manier van redeneren. Ook kan hij soms dingen niet helemaal uit elkaar houden. In de flat kent hij iedereen, maar buiten de flat raakt hij snel de weg kwijt. In de stad worden kinderen ontvoerd voor losgeld. Als zijn moeder weg is in verband met een ziek familielid, ontmoet Rico Oscar en belandt hij in allerlei spannende avonturen als Oscar ook ontvoerd wordt. Vlot geschreven verhaal, waarin de belevenissen vanuit het perspectief van Rico (ik-figuur) worden verteld, waardoor je als lezer echt in het verhaal getrokken wordt. De speciale wijze van denken van de 'diepbegaafde' Rico wordt goed getypeerd, met de nodige humor. Het verhaal is goed gestructureerd en de spanningsboog blijft tot het eind gespannen (ook al speelt het toeval vaak een erg belangrijk rol). Soms is het verhaal enigszins ongeloofwaardig (moeder laat Rico gewoon alleen thuis), maar dat stoort niet echt. Elk hoofdstuk begint met een paginagrote zwart-witillustratie. Het boek kreeg in Duitsland terecht belangrijke bekroningen, waaronder de Deutsche Jugendliteraturpreis 2009. Aantrekkelijke omslag en mooi vormgegeven binnenwerk. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789059083417

Titel Rico, Oscar en de spookschaduwen
Auteur Andreas Steinhöfel
Secundaire auteur Peter Schössow ; Ina Vandewijer
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Davidsfonds/Infodok, cop. 2010
Overige gegevens 183 p - ill - 23 cm
Annotatie Vert. van: Rico, Oskar und die Tieferschatten. - Hamburg : Carlsen, cop. 2008
ISBN 9789059083417
PPN 32716929X
Genre detectiveroman
Thematrefwoord Ontvoeringen ; Vriendschap
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen ontvoeringen ; Vriendschap