Vandaag ben ik Alice
Boek

Vandaag ben ik Alice een autobiografie over een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (cop. 2010)/ Alice Jamieson, en Clifford Thurlow ; [vert. uit het Engels Lilian Caris]

Persoonlijk verslag van een jonge vrouw, die er alleen door het aannemen van verschillende persoonlijkheden in slaagt een jeugd van buitensporig seksueel, fysiek en emotioneel misbruik te overleven.

Recensie

Al sinds haar babytijd wordt Alice seksueel misbruikt, eerst door haar vader, later ook door anderen. Met haar moeder heeft ze een gecompliceerde relatie en in haar jeugd is nauwelijks sprake van enige warmte of bevestiging. Ze vlucht in goede schoolprestaties, maar krijgt in haar tienertijd steeds meer last van nachtmerries en van stemmen die haar zeggen dat ze waardeloos is en die haar opdrachten geven. Geleidelijk groeien die stemmen uit tot een negental persoonlijkheden die afwisselend bezit van haar nemen. Dan volgt een gang door de psychiatrie: gesprekken, medicatie en opnames. In de loop van dit proces leert Alice met haar zogenoemde 'alters' te leven en komt er ruimte om met het verleden in het reine te komen. Het bijzondere aan het boek is het feit dat de ervaring van het hebben van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis op een geloofwaardige en subtiele wijze van binnen uit wordt beschreven. Het boek vormt dan ook een indrukwekkend verslag van de manier waarop een meisje erin slaagt een jeugd van buitensporig seksueel, fysiek en emotioneel misbruik te overleven.

Specificaties

Nederlands | 9789044325492

Titel Vandaag ben ik Alice : een autobiografie over een meervoudige persoonlijkheidsstoornis
Auteur Alice Jamieson
Secundaire auteur Clifford Thurlow ; Lilian Caris
Type materiaal Boek
Uitgave Vianen [etc.] : The House of Books, cop. 2010
Overige gegevens 352 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: Today I'm Alice. - London : Sidgwick & Jackson, 2009
ISBN 9789044325492
PPN 32579247X
Rubriekscode 606.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dissociatieve identiteitsstoornis
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Dissociatieve identiteitsstoornis