Tikkop
Luisterboek

Tikkop (cop. 2010)/ Adriaan van Dis, opnameregie Stefan van Duyn

Een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse man, veertig jaar geleden betrokken bij het verzet tegen de Apartheid, halen hun banden weer aan.

Recensie

Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 2010, voorgelezen door de auteur zelf. De hoofdpersoon, Mulder, die ook in het in Parijs spelende verhaal De wandelaar (2007) optreedt, keert terug naar Zuid-Afrika. Als oppossant onder de naam Martin keerde hij zich in zijn studietijd tegen het apartheidsbewind. Omringd door nieuwsgierigheid, misdaad, corruptie en dieven woont hij in de Kaapprovincie en krijgt hij sympathie voor een drugsgebruiker. Hij probeert hem te laten afkicken. Dit mislukt. Hij neemt zich voor meer dan vroeger een 'menschenlezer' te worden, die kiest voor 'afstand, uit liefde'. Maar zijn drang om zich met de wereld te bemoeien wint het uiteindelijk. Van Dis schreef een overtuigende, moralistisch getinte geschiedenis over zijn 'geheugenreis' naar Zuid-Afrika. De kern is dat hoop de enige rijkdom van de arme is. Een verhaal met levendige, elkaar vlot opvolgende gebeurtenissen en ontmoetingen, snelle dialogen, een uitstekende sfeertekening en treffende observaties. Mulder is een alias voor Van Dis. In de hoofdpersoon klinkt zelfspot door. Dit maakt dit verhaal van onheil, teleurstelling en mislukt idealisme zo de moeite waard.

Specificaties

Nederlands | 9789047606529

Titel Tikkop
Uniforme titel Adriaan van Dis leest Tikkop
Auteur Adriaan van Dis
Type materiaal Luisterboek
Editie 1e dr;
Uitgave Amsterdam : Rubinstein, cop. 2010
Overige gegevens 5 compact discs (ruim 5 uur) - 24 cm
Annotatie Titel van label. - Titel op omslag: Adriaan van Dis leest Tikkop - Integrale weergave van het boek voorgelezen door de auteur en verschenen o.d.t.: Tikkop. - Amsterdam : Augustus, 2010
ISBN 9789047606529
PPN 327601493
Genre psychologische roman - sociale roman
Thematrefwoord Zuid-Afrika
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zuid-Afrika