Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Vrome zondaars
Boek

Vrome zondaars misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (2010)/ Joep Dohmen, [red. Esther Hendriks ; eindred. Nico Klein ... et al.]

Journalistiek onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, met een aantal verhalen van slachtoffers en een analyse van mogelijke oorzaken.

Aanwezigheid

Recensie

Na eerdere golven in andere landen werd ook Nederland in het voorjaar van 2010 overspoeld door berichten over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. De auteur van dit boek heeft als onderzoeksjournalist van de NRC een groot aantal getuigenissen van slachtoffers verzameld en er in de krant veel aandacht aan besteed. In dit boek maakt hij een voorlopige balans op. Schrijnend zijn de verhalen van de slachtoffers, waarvan er een aantal uit de wereld van kleinseminaries en internaten uitgebreid wordt weergegeven. In de hoofdstukken die aan die verhalen voorafgaan en erop volgen, worden de wereld van de internaten en de kerkelijke cultuur van zwijgzaamheid rond klachten over misbruik geschetst. Ook de reacties op de berichten, waaronder de instelling van een onderzoekscommissie onder leiding van de bestuurder Wim Deetman, worden beschreven. In het laatste hoofdstuk draagt de schrijver elementen aan voor een verklaring van het fenomeen. Een indrukwekkend getuigenis van vasthoudende en onthullende onderzoeksjournalistiek.

Specificaties

Nederlands | 9789079985210

Titel Vrome zondaars : misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk
Auteur Joep Dohmen
Secundaire auteur Esther Hendriks
Type materiaal Boek
Uitgave [Rotterdam] : NRC Boeken, 2010
Overige gegevens 319 p - 20 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789079985210
PPN 326998543
Rubriekscode 308.19
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Seksueel misbruik ; Rooms-katholieke Kerk
Trefwoord Apeldoorn
Arnhem
Babberich
Borculo
Doetinchem
Harderwijk
Harreveld
Nijmegen
Heerenberg,'s-
Ugchelen
Zevenaar
Rooms-Katholieke Kerk
Seminaries
Kostscholen
Kloosters
Seksualiteit
Misdrijven
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Seksueel misbruik