Getallen ontraadseld
Boek

Getallen ontraadseld (cop. 2010)/ Alex Bellos, ill. Andy Riley ; [vert. uit het Engels: Pieter Janssens ... et al. ; red.: Martin Appelman]

Aan de hand van persoonlijke ontmoetingen worden wiskundige onderwerpen op onderhoudende en toegankelijke wijze behandeld.

Aanwezigheid

Recensie

De oorspronkelijke titel 'Alex's adventures in numberland' geeft beter weer hoe in dit boek de wiskunde wordt benaderd, dan de wat saaie Nederlandse titel. De auteur, een journalist die in zijn column in 'The Guardian' al jaren schrijft over wiskunde in het dagelijks leven, reist de hele wereld af en ontmoet bijvoorbeeld beoefenaars van de Vedische wiskunde, een ontwerper van gokmachines en iemand die onderzoekt welke telwoorden de Munduruku, een bevolkingsgroep in het Amazonegebied, gebruiken. Ook als het om het verleden gaat, krijgen persoonlijke verhalen veel aandacht, zoals de rivaliteit tussen de negentiende eeuwse puzzelontwerpers Sam Loyd en Henry Ernest Dudeney. De verhalen zijn zeer onderhoudend. Voorbeelden, sommetjes, tekeningen en zwart-witfoto's verlevendigen het geheel. In bijlagen worden details uitgelegd, bewijzen geleverd en gerichte literatuurverwijzingen gegeven; een woordenlijst en een register maken alles goed toegankelijk. Maar de kern is dat dit echt smeuïge wiskundeverhalen zijn, zowel geschikt voor liefhebbers als voor professionals.

Specificaties

Nederlands | 9789021535708

Titel Getallen ontraadseld
Auteur Alex Bellos
Secundaire auteur Andy Riley ; Pieter Janssens ; Martin Appelman
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht [etc.] : Kosmos Uitgevers, cop. 2010
Overige gegevens 432 p - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Alex's adventures in numberland. - London : Bloomsbury, cop. 2010
ISBN 9789021535708
PPN 322503191
Rubriekscode 510.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wiskunde
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wiskunde