De ware geschiedenis van Mathilde Kschessinska
Boek

De ware geschiedenis van Mathilde Kschessinska roman (cop. 2010)/ Adrienne Sharp, vert. [uit het Engels] door Mechteld Jansen

Een Russische ballerina moet begin 20e eeuw naar Frankrijk vluchten vanwege haar intieme betrokkenheid bij de tsaar en het hofleven.

Aanwezigheid

Recensie

Mathilde begint als 17-jarige ballerina begin 20e eeuw een verhouding met de tsarenzoon Nikolaj. Later ook met twee grootvorsten, terwijl zij triomfen blijft vieren op het podium en deelneemt aan het luxueuze hofleven. Door de ogen van Mathilde volgt de lezer de ontwikkelingen aan het hof, binnen de tsarenfamilie en zijdelings het dagelijks leven in St.Petersburg en Rusland in een opmaat naar de revolutie van 1917. Geschreven in de vorm van Mathildes memoires, die zij op bijna honderdjarige leeftijd op papier stelt nadat zij nog vijftig jaar in Frankrijk in ballingschap leeft en in Parijs een ballestschool heeft geleid. De gebeurtenissen, zowel de balletgeschiedenis als de politieke omwenteling, zijn goed gedocumenteerd, het verhaal blijft duidelijk fictie, maar is geïnspireerd door de memoires van de echte Mathilde uit 1954. Boeiende roman over een eigenzinnige, niet bijster sympathieke vrouw, die desondanks bewondering afdwingt door haar turbulente levensloop en overlevingsdrang. De Amerikaanse schrijfster heeft meer boeken met ballet als decor geschreven. Paperback; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029086943

Titel De ware geschiedenis van Mathilde Kschessinska : roman
Auteur Adrienne Sharp
Secundaire auteur Mechteld Jansen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, cop. 2010
Overige gegevens 414 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: The true memoirs of Little K. - New York : Farrar, Straus & Giroux, 2010
ISBN 9789029086943
PPN 327964499
Genre historische roman
Thematrefwoord Ballet ; Rusland; 1900-1919 ; Tsaren ; Russische migranten
Taal Nederlands