De regel van Benedictus
Boek

De regel van Benedictus (cop. 2010)/ vert. [uit het Latijns] met Latijnse brontekst Patrick Lateur, met commentaar van br. Benoît Standaert osb en Wil Derkse

Latijnse tekst van de praktische leidraad voor het kloosterleven in een abdij van Benedictus (ca.480-ca.547) met vertaling.

Aanwezigheid

Recensie

Benedictus, die rond 550 overleed, schreef zijn Regel als praktische leidraad voor het kloosterleven in een abdij. Hij heeft aandacht voor de drie essentiële aspecten van het kloosterleven: studie, gebed en arbeid. Benedictus beklemtoont het belang van nederigheid, gehoorzaamheid, tevreden zijn met het geringe. Hij geeft concrete richtlijnen voor gebedsmomenten, beschrijft ook de vereiste kwaliteiten van de abt, prior en huismeester. Sommige richtlijnen, zoals lijfstraffen, lijken streng. Toch hangt er een zekere mildheid over de tekst. Benedictus neemt pas zijn toevlucht tot lijfstraffen tegen onhandelbare broeders die al herhaaldelijk terechtgewezen zijn. Meermaals wijst hij erop dat er op zijn voorschriften uitzonderingen mogelijk zijn. Patrick Lateur heeft de Latijnse brontekst vertaald naar een sober Nederlands met de nodige verklarende annotaties. Citaten uit de Bijbel (of verwijzingen ernaar) heeft hij gecursiveerd, en de referenties in een register samengebracht. De uitgave wordt afgerond met korte essays van Benoît Standaert en Wil Derkse. Mooi verzorgde, tweetalige uitgave.

Specificaties

Latijn | 9789020990652

Titel De regel van Benedictus
Auteur Benedictus van Nursia
Secundaire auteur Patrick Lateur ; Benoit Standaert ; Wil Derkse
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, cop. 2010
Overige gegevens 205 p - 25 cm
Annotatie Latijnse tekst met daarnaast Nederlandse vertaling
ISBN 9789020990652
PPN 325791147
Rubriekscode 245.4
Taal Latijn
Onderwerp algemeen Benedictijnen ; Meertalige boeken