Op walvisjacht naar Spitsbergen
Boek

Op walvisjacht naar Spitsbergen een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee, 1774-1778 (cop. 2010)/ [Fedde Jansz Visser], bezorgd en ingel. door: Louwrens Hacquebord

Tekstuitgave van enkele journalen die door een Nederlandse stuurman op een achttiende-eeuwse walvisvaarder werden bijgehouden.

Aanwezigheid

Recensie

In het vierde kwart van de achttiende eeuw ging Fedde Jansz Visser als stuurman ter walvisvaart naar Spitsbergen.. Als voorbereiding nam hij gegevens over uit de atlas van Johannes van Keulen en legde dit vast in een memoriaal. Van zijn reizen zijn drie journalen bewaard gebleven. Deze teksten betreffen bijzonderheden over de navigatie, de weersomstandigheden en de gang van zaken rondom de walvisvangst zelf. De auteur van dit boek (geograaf en archeoloog) heeft het memoriaal en de journalen bewerkt en van toelichtingen voorzien. In een uitgebreide inleiding met literatuuropgave plaatst hij deze lezenswaardige tekst in de tijd toen er sprake was van teruglopende opbrengsten van de walvisvaart. Dit verzorgde boek is voorzien van illustraties (waar onder reproducties van oude prenten en kleurenfoto's van de huidige situatie) die de tekst ondersteunen. Het geeft een interessante kijk op het wel en wee gedurende deze gevaarvolle reizen.

Specificaties

Nederlands | 9789057306938

Titel Op walvisjacht naar Spitsbergen : een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee, 1774-1778
Auteur Fedde Jansz Visser
Secundaire auteur Louwrens Hacquebord
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Walburg Pers, cop. 2010
Overige gegevens 160 p - ill - 26 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789057306938
PPN 328215260
Rubriekscode 639.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Walvisvangst; Spitsbergen; 18e eeuw
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Walvisvangst