Komedie in mineur
Boek

Komedie in mineur (cop. 2010)/ Hans Keilson, vert. [uit het Duits] door H. Sanders ; volledig herz. door Frank Schuitemaker

Een Nederlands echtpaar maakt een bijna fatale fout als tijdens de Tweede Wereldoorlog een joodse onderduiker in hun huis overlijdt.

Aanwezigheid

Recensie

Na veel wikken en wegen nemen Wim en Marie, een jong, kinderloos echtpaar in een klein provinciestadje, een joodse onderduiker in huis: Nico. Voor zover mogelijk maakt Nico deel uit van het huishouden en de jonge echtelieden hebben het gevoel hun burgerplicht te doen. Tot Nico overlijdt aan wat aanvankelijk een ongevaarlijke griep lijkt. Waar nu heen met het dode lichaam? En wat als blijkt dat bij het 'te vondeling leggen' van dat lichaam een mogelijk fatale fout is gemaakt? De bijna vredige huiselijke idylle is wreed verstoord en angst en onzekerheid overheersen. Er is ook vage teleurstelling dat de man die zij voor de Duitsers redden 'gewoon' gestorven is. Zowel de taal als het verhaal in deze novelle zijn een wonder van eenvoud, maar Hans Keilson weet er een complexe wereld aan emotienuances mee op te roepen. Augustus 2010 werden de inmiddels meer dan vijftig jaar geleden geschreven boeken van Keilson in de New York Times uitgeroepen tot 'meesterwerken' en de honderdjarige auteur tot 'genie'. In Duitsland werd zijn werk al eerder herontdekt (o.a. Die Welt literatuurprijs 2008). Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789055158775

Titel Komedie in mineur
Auteur Hans Keilson
Secundaire auteur H. Sanders ; Frank Schuitemaker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Van Gennep, cop. 2010
Overige gegevens 126 p - 20 cm
Annotatie Vert. van: Komödie in Moll. - Amsterdam : Querido, 1947
ISBN 9789055158775
PPN 329343122
Genre oorlogsroman - psychologische roman
Thematrefwoord Onderduikers
Taal Nederlands