Millennium, Stieg en ik
Boek

Millennium, Stieg en ik (cop. 2011)/ Eva Gabrielsson, en Marie-Françoise Colombani ; vert. uit het Frans door Marianne Gaasbeek

Het levensverhaal van de vrouw die ruim dertig jaar de partner was van Stieg Larsson, vooral bekend als auteur van de Millenniumtrilogie.

Recensie

Het verhaal van Eva Gabrielsson die ruim dertig jaar de partner was van Stieg Larsson, journalist en linkse activist voor de mensenrechten en tegen extreem-rechts, maar vooral bekend als auteur van de beroemde maatschappijkritische Millenniumtrilogie. Larsson stierf in 2004 plotseling aan een hartinfarct en had geen testament gemaakt. Hij had nog maar net de manuscripten van zijn thrillers bij zijn uitgever ingeleverd en zou het enorme succes van zijn werk niet meer meemaken. Na zijn dood krijgt Eva, die niet officieel met hem getrouwd was, geen enkele erkenning en heeft ze ook nergens recht op. De familie eist alles op. Gabrielsson vertelt over hun leven samen dat ook thrillerachtige aspecten had en, net als hun idealen, de achtergrond van de Millenniumtrilogie vormde, de wording van het (nog) nooit uitgegeven vierde deel, en over haar strijd voor het intellectueel eigendom van het werk van haar partner. Voor wie meer over de auteur en de achtergronden van de Millenniumtrilogie wil weten. In het midden een katern met kleurenfoto's. Eerder verschenen al een biografie over Stieg Larsson van Jan-Erik Pettersson en een boek over hem van zijn vriend en collega-journalist Kurdo Baksi. Met noten.

Specificaties

Nederlands | 9789044518801

Titel Millennium, Stieg en ik
Auteur Eva Gabrielsson
Secundaire auteur Marie-Françoise Colombani ; Marianne Gaasbeek
Type materiaal Boek
Uitgave Breda : De Geus, cop. 2011
Overige gegevens 198 p - ill - 20 cm
Annotatie Vert. van: Millénium, Stieg et moi. - Paris : Actes Sud, cop. 2011
ISBN 9789044518801
PPN 330543903
Rubriekscode Zweeds 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Larsson, Stieg
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Larsson