Zigeunerkind
Boek

Zigeunerkind de vlucht van een Roma-jongen uit een geheime wereld (cop. 2011)/ Mikey Walsh, [vert. uit het Engels Barbara Luijken]

Autobiografische relaas van een homoseksuele zigeunerjongen over de eerste vijftien jaar van zijn leven in het gesloten Roma-milieu van zijn ouders en zijn vlucht daar uit.

Recensie

In dit boek beschrijft de auteur zijn leven als Roma-kind (zigeuner) in Engeland. In 21 hoofdstukken vertelt hij (in de ik-vorm) hoe hij zijn leven er tot zijn 15e uit zag. Hij heeft een vader die hem slaat en treitert, omdat hij graag wil dat Mikey een stoere vechtersbaas wordt (wat er niet in zit); en verder een moeder, een wat oudere zus, familieleden (onder wie een oom die hem misbruikt) en alle anderen in het zeer gesloten Roma-milieu. Het boek laat goed zien hoe de regels van dat Roma-milieu allesbepalend zijn in het leven van Mikey. Maar hij is niet alleen geen vechtersbaas, hij blijkt ook nog homoseksueel te zijn, en dat past al helemaal niet in die leefomgeving. Uiteindelijk rest hem dan ook slechts een oplossing, namelijk vluchten uit het Roma-milieu en een plek zoeken in de normale samenleving. In het laatste hoofdstuk (22) beschrijft hij kort hoe het hem daarin vergaan is. Hij is inmiddels getrouwd met zijn vriend, werkt als docent (tekenen en toneel) op een basisschool en heeft weer wat contact met zijn familie. Het boek was een grote bestseller in Engeland. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789020995862

Titel Zigeunerkind : de vlucht van een Roma-jongen uit een geheime wereld
Auteur Mikey Walsh
Secundaire auteur Barbara Luijken
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, cop. 2011
Overige gegevens 262 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: Gypsy boy. - London : Hodder & Stoughton
ISBN 9789020995862
PPN 332733114
Rubriekscode 954.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Waargebeurd
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Zigeuners