De islam en het westen
Boek

De islam en het westen een ontmoeting met Jacques Derrida (cop. 2011)/ Mustapha Chérif, [vert. uit het Frans door Leon Otto de Vries]

Vraaggesprek met de Frans-joodse filofoof van Algerijnse afkomst (1930-2003) over de verhouding tussen de islam en het westen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek is te beschouwen als een testament van de vermaarde en invloedrijke filosoof (een Franse jood van Algerijnse huize) over de actuele vraag van de (ook vermeende) problematische verhouding tussen de islam en het westen. Een moslimse Algerijnse politicus en intellectueel ondervroeg hem niet lang vóór zijn dood tijdens een slotbijeenkomst van een colloquium over 'de toekomst der beschavingen' ter gelegenheid van het Algerije-jaar in Frankrijk (2003), bedoeld als een eerbetoon aan de grote figuren van 'de dialoog der beschavingen'. Deze 'leraar in menselijkheid' vertelde dat hij op negentienjarige leeftijd Algerije had verlaten en benadrukte dat in de moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog het vooral moslims waren die in Algerije zijn familie hadden ondersteund, bemoedigd en beschermd. 'De islam is niet het islamisme, laten we dat nooit vergeten', zei hij om zo kenmerkend voor zijn denken het valse beeld dat over dé islam bestaat te 'deconstrueren'. Een boek rijk aan buitengewoon relevante, stimulerende en te weinig gehoorde gedachten.

Specificaties

Nederlands | 9789086870745

Titel De islam en het westen : een ontmoeting met Jacques Derrida
Auteur Jacques Derrida ; Mustapha Chérif
Secundaire auteur Leon Otto de Vries ; Mustapha Chérif
Type materiaal Boek
Uitgave Kampen : Klement, cop. 2011 - Kapellen : Pelckmans
Overige gegevens 136 p - 22 cm
Annotatie Met reg - Vert. van: L'islam et l'occident. - Paris : Odile Jacob, 2006
ISBN 9789086870745
PPN 330504851
Rubriekscode 217.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Islam; Westerse cultuur
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Islam

Relaties/Serie

Filosofie in dialoog

Filosofie in dialoog (2002-...)

vol.
Uitgeleend