De stoel van Rietveld
Boek

De stoel van Rietveld = Rietveld's Chair (cop. 2011)/ Marijke Kuper, [tekstred. Els Brinkman ; vert. Herman te Loo]

Informatie in woord en beeld over de stoel van de Nederlandse ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964), met een overzicht van alle bekende vooroorlogse exemplaren.

Aanwezigheid

Recensie

De geschiedenis van de wereldberoemde rood-blauwe stoel naar ontwerp van de Nederlandse architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964). De stoel is opgenomen in De canon van Nederland. Na het voorwoord volgt een beschouwing in dertien hoofdstukken (levensbeschrijving van Rietveld tot 1920; uitvoering Rietveldmeubels; datering stoel; concept; constructie, techniek, materiaal; modellen; maten; kleur; gebruik; voorbeelden; receptie; de stoel als kunstobject; conclusie) en een overzicht van alle bekende vooroorlogse exemplaren. De tekst in het Nederlands staat op de witte pagina's en in het Engels op de gele. Rijk geïllustreerd met goede, meest paginagrote foto's in kleur en zwart-wit. De tekst bevat verwijzingen naar afbeeldingen, voetnoten en een bibliografie. Auteur Marijke Kuper is kunsthistorica en Rietveldkenner. In de achterflap een dvd van regisseur Lex Reitsma met een mooie film onder dezelfde titel (53 minuten, 2011; optie Engelse ondertitels) over de reconstructie van de stoel, herinneringen van gebruikers en beelden uit musea en veilingwereld. Handzame, fraaie, informatieve uitgave met nieuwe inzichten, gebaseerd op gedegen recent onderzoek, voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789056627782

Titel De stoel van Rietveld = Rietveld's Chair
Uniforme titel Rietveld's chair Weeshuisproject
Auteur Marijke Kuper
Secundaire auteur Els Brinkman ; Herman te Loo
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : NAi Uitgevers/Publishers, cop. 2011
Overige gegevens 189 p - ill - 19 cm - dvd-video
Annotatie Tekst in het Engels en Nederlands. - Uitg. in samenw. met Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion. - Weeshuisproject 02 - Met lit. opg
ISBN 9789056627782
PPN 327613467
Rubriekscode 774.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rietveld, Gerrit; Stoelen
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Rietveld