Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Desert silver
Boek

Desert silver nomadic and traditional silver jewellery from the Middle East and North Africa (cop. 2010)/ Sigrid van Roode, [text ed.: Linda Cook]

Beschrijving van de vorm en betekenis van traditionele zilveren sieraden van nomadische vrouwen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Aanwezigheid

Recensie

Traditionele zilveren sieraden van nomadische vrouwen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten dreigen te verdwijnen en de kennis erover vergeten. Tegelijkertijd neemt de belangstelling vanuit verzamelaars toe. Reden voor Egyptologe en verzamelaar Sigrid van Roode om met dit Engelstalige boekje haar kennis te delen. Allereerst beschrijft ze de diverse typen sieraden. Ook de gebruikte materialen en technieken komen aan bod. Maar vooral plaatst ze de sieraden in een sociaal-culturele context. In het verleden hadden zilveren sieraden een belangrijke economische functie binnen de familie. De vrouw had daarover de controle. Uiteraard ligt daarin ook de relatie tussen het dragen van sieraden en status. Wat zeggen de Koran en Bijbel over het dragen van zilver? Extra aandacht besteedt ze aan de diverse manieren waarop sieraden de functie krijgen van talisman of amulet. Geïllustreerd met kleurenfoto's van representatieve stukken. Zonder bronvermeldingen, maar met een uitgebreide bibliografie. Ook zijn een woordenlijst en overzichtskaartje toegevoegd.

Specificaties

Nederlands | 9789460220470

Titel Desert silver : nomadic and traditional silver jewellery from the Middle East and North Africa
Auteur Sigrid van Roode
Secundaire auteur Linda Cook
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : KIT Publishers, cop. 2010
Overige gegevens 93 p - ill., krt - 19×21 cm
Annotatie Op achterzijde omslag: Rijksmuseum van Oudheden - Met lit. opg
ISBN 9789460220470
PPN 320327426
Rubriekscode 777.45
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sieraden; Zilversmeedkunst; Midden-Oosten ; Sieraden; Zilversmeedkunst; Noord-Afrika