De bevrijdende energie van tijd
Boek

De bevrijdende energie van tijd (cop. 2011)/ Robert Hartzema

Op Tibetaans-boeddhistische theorie en (ook lichaamsgerichte) oefeningen gebaseerd relaas over het weer contact maken met de tijdloze vrijheid van het bestaan.

Recensie

Dit tweede, zelfstandig te lezen deel van een trilogie over 'dzokchen' (een van de meest vergaande Tibetaans-boeddhistische stromingen naar meer en direct volmaakt inzicht) handelt over de bevrijdende energie van het fenomeen 'tijd'(loosheid). De auteur geeft al ruim dertig jaar leiding aan groepen vanuit de dzokchen traditie en baseert zich in dit deel vooral op de leringen van 'zijn' Tibetaanse lama Tarthang Tulku, wiens westerse yogamethode hij beschouwt als een moderne vormgeving ervan. Het doel van dit soepel geschreven en leerzame boek is om weer contact te krijgen met de dynamische, rijke en vrije tijdloosheid van het zijn, de zijnsgrond van het bestaan vol spel en ongekende mogelijkheden waaruit alle tijdelijke verschijnselen (zoals onze concepten heden-verleden-toekomst) ontstaan. Aan die laatste klampen we ons uit hang naar zekerheid het liefst vast, maar dat maakt onze levens tegelijkertijd zo problematisch en beperkt. Het boek is geschikt voor de reeds met het boeddhisme bekende lezer en bevat 26 (ook lichaamsgerichte) oefeningen, illustraties, een beknopte woordenlijst en een bibliografie. Deel 1 was 'De ruimte van gewaarzijn'*. Gedrukt in rode inkt.

Specificaties

Nederlands | 9789063501044

Titel De bevrijdende energie van tijd
Auteur Robert Hartzema
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Karnak, cop. 2011
Overige gegevens 376 p - ill - 21 cm
Annotatie Met lit. opg - Dl. 2, zal samen met dl. 1: De ruimte van gewaarzijn + en dl. 3: Dimensies van bewustzijn, een trilogie gaan vormen
ISBN 9789063501044
PPN 329331310
Rubriekscode 214.35
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dzogchen; Lamaïsme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Lamaïsme