Zephuros
Grote Letter Boek

Zephuros (cop. 2011)/ Ynskje Penning

Een jonge vrouw helpt tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevluchte verzetsstrijder, maar wordt na de oorlog afgerekend op haar vaders lidmaatschap van de NSB. Vervolg op 'Boreas'.

Recensie

Het boek (dat ongeveer tien jaar beslaat) begint in de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is Gretha Dallinga, dochter van een NSB-er. Zelf moet ze niets hebben van de denkbeelden van zowel haar vader als haar beide broers (die in het Duitse leger sneuvelen). In het gedeelte van de boerderij dat zij zelfstandig met haar zoontje bewoont, weet zij een gewonde onderduiker te verzorgen, Kees. Zij wordt verliefd op hem, maar hij houdt van een ander en vertrekt. Na de oorlog wordt Gretha het slachtoffer van haar vaders sympathieën. Kees, die na de oorlog ernstig ziek blijkt, kan pas na lange tijd iets voor haar doen. Aan het eind van het verhaal komen de lijnen samen met het boek 'Boreas'*, dat aan deze roman voorafgaat. Het einde is nogal abrupt, maar een derde deel wordt al aangekondigd. De auteur heeft een eenvoudige, beeldende stijl van schrijven, waaraan soms te merken is dat zij ook jeugdboeken schrijft. Zij heeft een behoorlijk aantal boeken op haar naam staan, die goed worden ontvangen.

Specificaties

Nederlands | 9789036427524

Titel Zephuros
Auteur Ynskje Penning
Type materiaal Grote Letter Boek
Uitgave Abcoude : Grote Letter Bibliotheek, cop. 2011
Overige gegevens 346 p - 23 cm
Annotatie Oorspr. uitg.: [Kampen] : VCL serie, cop. 2010. - (VCL Boekenclub) - Met grote letter gedrukt - Vervolg op: Boreas
ISBN 9789036427524
PPN 334097207
Genre oorlogsroman - streek- en boerenroman
Taal Nederlands