Metronome
Boek

Metronome in het ritme van de metro door de geschiedenis van Parijs (2011)/ Lorànt Deutsch, met Emmanuel Haymann als medeplichtige ; vert. [uit het Frans] door Martine Woudt

Verhalen over belangrijke en aansprekende gebeurtenissen in de geschiedenis van Parijs aan de hand van verkenningen rondom huidige metrostations.

Recensie

De metrostations in Parijs zijn vaak genoemd naar een straat, een gebouw of ander aangrijpingspunt in de naaste omgeving. De Franse schrijver en acteur was als kind al benieuwd naar de verhalen achter de namen van de metrostations. Na een voorwoord van Paul Witteman geeft de auteur een korte verantwoording van zijn keuzes. Daarna volgen 21 teksten over de namen van 21 metrostations en de wijken waar ze staan, waarbij de auteur belangrijke of aansprekende episoden uit de Parijse geschiedenis tot leven weet te brengen. Het eerste verhaal gaat over de Cité, het eiland in de Seine, en de tijd van Caesar en het ontstaan van Parijs. Via het Louvre (vijfde eeuw), St-Germain-des-Pres (zevende eeuw), Les Halle (negende eeuw), de Bastille (achttiende eeuw) brengt de auteur ons bij het station Champ-Elysees-Clemenceau (twintigste eeuw) en vandaar naar La Defense (21ste eeuw), waarna hij met een knipoog de lezer terugvoert naar het vroege ontstaan van Parijs waarvan sporen gevonden zijn in het vlakbij gelegen Nanterre. De tekst is verluchtigd met korte kadertekstjes met opmerkelijkheden. Boeiend voor elke Parijs-liefhebber.

Specificaties

Nederlands | 9789060059999

Titel Metronome : in het ritme van de metro door de geschiedenis van Parijs
Auteur Lorànt Deutsch
Secundaire auteur Emmanuel Haymann ; Martine Woudt
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rap, 2011
Overige gegevens 394 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: Metronome : l'histoire de France au rythme du métro parisien. - 2009
ISBN 9789060059999
PPN 333882822
Rubriekscode Frankrijk 948.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Parijs; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Frankrijk (Parijs)