Informatie over hulpverlening bij lichte psychische klachten, met als originele invalshoek: meekijken met de psychiater.
Persoonlijk en maatschappijkritisch verhaal van een man die na adolescentieproblematiek ruim twintig jaar psychiatrisch patiënt was.
Belevenissen en ervaringen van een klinisch psychologe in opleiding (jaren tachtig en negentig) aan de hand van een serie fictieve ziektegeschiedenissen.
Analyse van het structureel falende zorgbeleid voor complexe psychiatrische patiënten aan de hand van concrete casussen.
SAMENVATTING: "Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in dit boek. Want wie alleen maar het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen maar nog maar weinig van de mensen erachter. Dit boek bevat ook tips voor naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe het voelt om een psychische stoornis te hebben. Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label. Anne Koeleman (1984) en Rivka Ruiter (1993) leerden elkaar kennen via hun blogs. Ze noemden elkaar voor de grap wel eens "dsmmeisje' omdat ze allebei met meerdere stoornissen uit de DSM zijn gediagnosticeerd. Ze schreven al over hun psychische klachten op hun eigen blog, maar misten een gemeenschappelijke plek waar iedereen welkom was dit ook te doen. Zo ontstond het idee voor dsmmeisjes.nl, een site waar iedereen die te maken heeft met psychische klachten mee mag schrijven. Een plek om de eenzaamheid wat te verlichten en jezelf en anderen beter te leren begrijpen. Uiteindelijk is samen met een aantal schrijvers van deze site dit boek tot stand gekomen"Persoonlijke verhalen van jonge vrouwen met een psychische aandoening.
Autobiografisch relaas van een jonge vrouw die wegens een ernstige psychische ziekte met succes euthanasie vroeg.
Persoonlijk relaas over het functioneren van de psychiatrie, de tekorten en zwakke plekken ervan, en een pleidooi voor meer menselijkheid in de omgang met patienten.
Een autobiografisch verhaal over de ervaringen een vrouw tijdens haar dertienjarige verblijf in psychiatrische instellingen.
Persoonlijk verslag over het leven van de geesteszieke moeder van de auteur.
Autobiografische columns over de belevingswereld van een psychiatrische patient die gediagnosticeerd is als schizoaffectief.
Relaas van een moeder die het leven en leed van haar ernstig psychisch zieke dochter en de machteloosheidvan de omstanders beschrijft aan de hand van de nagelaten dagboeken van haar dochter.
Verhalen van een activiteitenbegeleidster en creatief therapeute over mensen met diverse soorten psychiatrische problematiek.