Verhandeling over de democratie als rechtsstaat, de wijze waarop we ons als burgers verhouden tot die rechtsstaat, onze manier van democratisch samenleven en ieders persoonlijk functioneren binnen een democratie.
Verslag van gesprekken met topfunctionarissen van het Openbaar Ministerie in Nederland over hun vak en drijfveren.
In een democratische rechtsstaat zijn feiten essentieel om tot goede besluitvorming te komen. Zonder een overheid en politici die transparant en integer met informatie omgaan kan een democratische samenleving niet goed functioneren. Wat als feitelijk waar mag gelden, is echter steeds vaker onderwerp van felle maatschappelijke en politieke discussie. Denk aan de aanhoudende online verspreiding van berichten door Donald Trump en zijn aanhangers over grootschalige verkiezingsfraude, eindigend in de bestorming van Capitol Hill. Maar niet alleen door 'fake news' en complottheorieen wordt de waarheid geweld aangedaan. Dichtbij huis heeft de Toeslagenaffaire laten zien hoe moeizaam de feiten boven tafel kwamen en hoe ernstig de gevolgen daarvan zijn voor zowel de gedupeerde burgers als het vertrouwen in politiek en overheid. In dit boek maakt Luc Verhey duidelijk dat de vaststelling en waardering van de feiten door politiek en bestuur in tijden van internet en sociale media een extra kwetsbaar proces is. Hij betoogt dat we daarom niet zuinig genoeg kunnen zijn op de instituties, organisaties en personen die elk vanuit hun eigen deskundigheid bijdragen aan de waarheidsvinding: de hoge colleges van staat, de planbureaus, onafhankelijke toezichthouders, de Ombudsman, de wetenschap, de journalistiek en de rechter. Maar eerst en vooral komt het volgens Verhey aan op cultuur en gedrag: alleen een fatsoenlijke overheid en fatsoenlijke politici kunnen ervoor zorgen dat het vertrouwen in de democratische rechtsstaat overeind blijft. Verhey kiest primair een constitutioneelrechtelijke invalshoek maar gebruikt ook politicologische, bestuurskundige en journalistieke bronnenWaarheidsvinding is in tijden van fake news door met name internet en sociale media een kwetsbaar proces.
Verhandeling over de rechtsstaat als basis voor een goed functionerende samenleving, met aandacht voor ontwikkelingen in Oost-Europa, hedendaags fascisme en historische parallellen.