69 resultaten
Sorteren op:
Poulenc - Organ concerto; Sain-Saëns - Organ symphony
CD

Poulenc - Organ concerto; Sain-Saëns - Organ symphony (2014)

Deel uitmakend van de Aangenaam Klassiek-campagne 2014: "Acht jaar duurde de renovatie van het grote orgel van de Londense Royal Festival Hall. In maart van dit jaar klonk het eindelijk weer in al zijn symfonische pracht. Begeleid door het London Philharmonic Orchestra en Yannick Nézet-Séguin speelde James ODonnell Poulencs, op Bach geïnspireerde, Orgelconcert en de beroemde Orgelsymfonie (u weet wel, een eeuw later 'gecoverd' door Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald middels "If I Had Words" - HB) van Saint-Saëns. De meeslepende live-opname van dit concert vormt nu al een pronkstuk in de LPO-discografie. Een historische uitvoering met een orgel dat beter klinkt dan ooit."

Uitgeleend
Yannick Nézet-Séguin
Dutch delight
CD

Dutch delight Organ music from the Golden Age (2015)

Luister-10 april/mei 2015: "In de Gouden Eeuw moest de stadsmens voor muzikaal plezier naar de kroeg of naar de kerk. De kerk stond niet alleen open op zon- en feestdagen, ook p een doordeweekse dag kon je binnenlopen. Het stadsbestuur zorgde ervoor dat het orgel op vaste tijden bespeeld werd door de stadsorganist. Jan Pieterszoon Sweelinck was destijds de stadsorganist van de Oude Kerk in Amsterdam en vermaakte het volk op vaste tijden niet alleen met dansmuziek, maar ook met fantasieën op psalmmelodieën. Matthias Haviga is een 21ste-eeuwse stadsorganist, want hij draagt zorg voor het orgel in de Sonesta Koepelzaal, de vroegere Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam. Voor deze CD reisde hij af naar het Groningse Zeerijp, waar zich een orgel bevindt dat voor de muziek van Sweelinck geschapen is. Deze CD is een spannende ontdekkingstocht voor nieuwsgierige oren." (Siebe Riedstra) Op zondag 10 mei was deze CD aanleiding voor een optreden van Havinga in het TV-programma Vrije Geluiden (volg daarvoor de link).

Uitgeleend
Matthias Havinga
Prayer: voice and organ
CD

Prayer: voice and organ (2014)

The new recording from Magdalena Koená features deeply-felt interpretations of sacred songs from the Baroque to the 20th Century. In a rare recording collaboration, she is joined by virtuoso Christian Schmitt, in music for voice and organ from the sacred traditions of Germany, Austria, France and England, as well as her native Czechoslovakia. (bron: Universal)

Uitgeleend
Pronkjuwelen in de stad en ommeland (5 CD's + DVD + Boek)
CD

Pronkjuwelen in de stad en ommeland (5 CD's + DVD + Boek) (2013)

This is the authoritative history of the richest collection of historic pipe organs in the world, those in and around Groningen in the Netherlands. This magnificently produced boxed set features 5 CDs of music from Scheidemann to Schumann, plus historically styled improvisations, all performed by Sietze de Vries on twenty landmark instruments, including several by Arp Schnitger. In addition to the five CDs, a richly illustrated book sets out the story. The DVD contains the documentary film 'Martinikerk Rondeau' which features renowned experts Cor and Bernhardt Edskes and Jürgen Ahrend. Press Quotes: The most beautifully produced volume I have ever seen. A veritable feast! (Organists Review) - First class I cannot commend it highly enough. (Choir and Organ) - Martinikerk Rondeau is a revelation. (Organ Club Journal) (bron: T2)

Uitgeleend
Organ concertos Op. 4 (Ewerhart)
CD

Organ concertos Op. 4 (Ewerhart) (1995)

Uitgeleend
Georg Friedrich Ha?ndel
Orgelwerken Volume 5 en 6 (Clavierübung 3) (Cor Ardesch)
CD

Orgelwerken Volume 5 en 6 (Clavierübung 3) (Cor Ardesch) (2010)

In 1739 publiceerde Bach Clavierübung III, een derde uit een serie meesterproeven in de overtreffende trap, met dit keer - daarom wordt dit deel ook wel de 'orgelmis' genoemd - bewerkingen van vaste koralen uit de Lutherse eredienst. Hoekdelen van deze orgelmis zijn het onwaarschijnlijke mooie en monumentale preludium in Es, en de onwaarschijnlijk volmaakte tripelfuga. Cor Ardesch, voorheen organist te Winterswijk, en sinds enige jaren organist van de Grote Kerk in Dordrecht, toont zich een meer dan waardig vertolker van deze topwerken en illustreert tegelijkertijd het prachtige kleurenpalet van het nieuwe en nu al fameuze Bach-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht. De 2CD herbergt de delen 5 en 6 uit een serie waarop alle Bachwerken zullen worden vastgelegd. Voorafgaand aan elke bewerking wordt het betreffende lied gezongen door de Rotterdamse Laurenscantorij. Een absolute aanrader voor kenners en liefhebbers. NB: Op 1 mei 2012 zal Cor Ardesch spelen op het orgel van de Grote Kerk; Oude Markt in Enschede.

Uitgeleend
Johann Sebastian Bach
Triosonates voor orgel (Benjamin Alard)
CD

Triosonates voor orgel (Benjamin Alard) (2009)

"In Bachs Triosonates BWV 525-530 wordt op onnavolgbare wijze het vooroordeel gelogenstraft dat orgelmuziek zwaar en ondoorzichtig zou zijn. Carl Philipp Emanuel rekende deze Sonates tot het beste van zijn vaders muziek: 'Er zijn hier Adagio's die niet melodieuzer gecomponeerd hadden kunnen worden.' Volgens Bachs eerste biograaf Forkel werden de Sonates als lesmateriaal gecomponeerd voor Bachs oudste zoon. Hij moet een veelbelovende leerling zijn geweest, getuige de opmerking van Schweitzer dat een organist met behulp van deze leerschool alle technische problemen kan overwinnen. Benjamin Alard heeft zich dit meesterschap eigen weten te maken, getuige deze opname van het Aubertin orgel van de kerk van Saint-Louis-en-l'Île in Parijs. Het gaat hier om een volgens barokke principes gebouwd instrument, waarvan Benjamin Alard in 2005 de eerste organist werd. Tot Benjamin Alards werkterreinen behoren ook de samenwerkingen met vooraanstaande ensembles als La Petite Bande van Sigiswald Kuijken (...)." (HJ)

Uitgeleend
Johann Sebastian Bach
Organy Fary W Kazimierzu Dolym
CD

Organy Fary W Kazimierzu Dolym (1997)

"One of the oldest Polish instruments is a historical organ located in the Kazimierz Church, that is famous all over the world. (Deze kerk staat in Kazimierz Dolny, een stad in het zuidoosten van Polen, gelegen aan de Wisla, AB) This organ has been listed as being one of the most wellknown and it's fame is equal tot that of the organs found (in de Poolse steden) Olivia, Frombork (Frauenberg), Lezajsk (Subkarpaten) and Jedrzejow. It was built most probably by Simon Liliusz in 1620. This sensationally sculptured late renaissance organ holds typical characteristics of the northern German style" (...) (Jerzy Kukla, in de toelichting op deze productie)

Uitgeleend
Roman Perucki
Orgelsonates; fantasieën (Gerben Budding)
CD

Orgelsonates; fantasieën (Gerben Budding) (2014)

"In 2012 werd de 200ste geboortedag gevierd van de Nederlandse organist/componist Johannes Gijsbertus Bastiaans. Aanleiding voor deze dubbel-CD, met veel CD-premières. Net als zijn leermeester Mendelssohn is Bastiaans in Nederland van groot belang geweest voor de J.S. Bach-herwaardering, midden 19de eeuw. Dat kostte de nodige moeite; liefst werd de 'Slag bij Waterloo' muzikaal uitgebeeld. Desondanks genoot Bastiaans respect, want van 1858 tot zijn dood in 1875 was hij stadsorganist in Haarlem. Organist Gerben Budding speelt hier op zijn 'eigen' schitterende Bätz-Witte orgel van de Grote Kerk te Gorinchem. Hij koos een aantal grote, gesloten werken, die de lijn Bach-Mendelssohn voortzetten. Modernistisch was Bastiaans bepaald niet. Belangrijker is echter dat de liefhebber in de gelegenheid wordt gesteld om met deze sleutelfiguur uit het 19de-eeuwse Nederlandse orgellandschap kennis te maken. Het resultaat is prachtig opgenomen en de toelichting is tot in de puntjes verzorgd." (Siebe Riedstra, Luister)

Uitgeleend
Johannes Gijsbertus Bastiaans
It is a thing most wonderful
CD

It is a thing most wonderful (2011)

Op 25 april 2015 in de Grote Kerk, Enschede: "Sietze de Vries behaalde in 1994 als laatste leerling van Wim van Beek het diploma Docerend Musicus met de hoogste onderscheiding. Het Uitvoerend Musicus diploma behaalde hij in 1996 aan het Koninklijk Conservatorium te 's Gravenhage bij Jos van der Kooy. Hij is vooral bekend geworden door zijn bijzondere manier van improviseren. Vooral zijn improvisaties in een bepaalde stijl dwingen respect af. Enkele jaren geleden konden Enschedese orgelconcertbezoekers deze unieke vaardigheden van Sytze de Vries bewonderen in de Grote Kerk. Naast zijn activiteit als concerterend solo-organist, is Sietze de Vries ook actief als vaste begeleider van het bekende Roder Jongenskoor en de Roden Girl Choristers, die geheel in Engels-Anglicaanse stijl zingen. Samen met laatstgenoemd gezelschap musiceert hij tijdens dit concert." (bron: Wilminktheater & Muziekcentrum)

Uitgeleend
Oeuvres d'Orgue
CD

Oeuvres d'Orgue (2003)

De Elzasser Boëllmann (1862-97) is een van die verrukkelijke grote kleine orgelmeesters. Hele volkstammen zijn om het legatospel van de romantiek onder de knie te krijgen opgevoed met "Heures mystiques" voor orgel/harmonium. Toch is dit allerminst schoolse muziek. Boëllmann was een bijzonder getalenteerd componist met een eigen Duits/Franse sound, maar helaas te vroeg gestorven. Zijn bekendste werk is wellicht de "Suite gothique", waarvan het Toccata ook veel door amateurs is gespeeld. De man heeft veel meer gecomponeerd (kamermuziek, vocaal werk, etc.) dat ook de moeite waard is, maar is vooral bekend vanwege zijn orgelmuziek. De Duitse organiste Helga Schauerte heeft een aantal jaren geleden een nieuwe, zeer goede uitgave van het verzameld orgelwerk geredigeerd (gedrukte muziek in collectie). Op de Grandes Orgues van de kathedraal van Minden nam ze Boëllmanns bekendste werken op in schitterende uitvoeringen, waaronder natuurlijk de overweldigende Suite gothique.

Uitgeleend
Leon Boellmann
Orgelfantasieën (Leo van Doeselaar)
CD

Orgelfantasieën (Leo van Doeselaar) (2009)

Hybride SACD. In iedere CD-speler afspeelbaar. "Wat een goed idee en wat een rijkdom: 14 orgelfantasieën van Bach op één CD. Door een meesterorganist, Leo van Doeselaar, gespeeld op een fraai, kleurrijk, relatief nieuw instrument, het Reil Orgel (1999) in de Bovenkerk in Kampen. Bij Bach kan een veelvoud aan vormen een 'fantasia' zijn: preludes, toccata's, koraalvoorspelen of koraalbewerkingen. De CD biedt zo een fraaie dwarsdoorsnede van Bach componeren voor orgel. Een geval apart is de driedelige Fantasia in G waarmee de CD glorieus opent. Er is volop afwisseling in de karakters van de stukken en de goed gekozen registerkleuren. Machtig en virtuoos naast ingetogen. De opname (uit 2001) biedt, vooral in SACD, het beeld dat orgelliefhebbers willen horen: het instrument helder en als individu herkenbaar in balans met een ruime akoestische omgeving." (Hans Quant, Luister; waardering: 5 uit 5 voor zowel uitvoering als registratie)

Uitgeleend
Johann Sebastian Bach

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.