Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
407 resultaten
Sorteren op:
Warm To The Touch : Duets And Trios
CD

Warm To The Touch : Duets And Trios (2024)

"Slagwerker Vinsent Planjer, vooral bekend van het Rembrandt Frerichs Trio, heeft wat te bewijzen. Althans dat vindt hij zelf, getuige zijn begeleidende tekst bij zijn nieuwe album "Warm To The Touch". Percussie wordt volgens hem maar al te vaak gezien als een begeleidend instrument. Om aan te tonen dat slagwerk gelijkwaardig is aan andere instrumenten nam hij voor dit album acht stukken in kleine bezetting op: steeds percussie met één of twee melodie-instrumenten. In de duo- en triostukken onderzoekt Planjer alle expressiemogelijkheden van zijn gevarieerde drumkit. Planjer vroeg voor dit project, dat ruim twee jaar in beslag nam, verschillende topmusici uit de wereld van de jazz en de klassieke muziek. Hij daagde hen uit nieuwe klanken te vinden en een gedeelte te improviseren. Dat laatste was niet iedereen gewend. Iedereen moest acteren op de top van zijn kunnen. Planjer putte inspiratie uit verschillende genres: van jazz en pop tot klassiek en wereldmuziek." (Jazzenzo)

Uitgeleend
Vinsent Planjer
Awel
CD

Awel (2024)

"Karim Ziad, drummer, percussionist arranged this new album in which we find around Syna Awel and himself, David Aubaile on piano and flutes and Pierre Bonnet on bass. Sung mainly in Berber language but also in French, these ten songs make us travel in oriental atmospheres, bendirs, Krakeb and derboukas are for many. But the piano also instills jazz or even pop harmonies. By listening, we will also hear some Occitan influences. Music doesn’t like borders. In this beautiful setting of sounds, shaped by inspired musicians, the voice of Syna Awel can develop its ease, its power in all its nuances." (Allaboutjazz)

Uitgeleend
Syna Awel
Le Pas Du Chat Noir
CD

Le Pas Du Chat Noir (2002)

De Tunesische oud-speler vergezeld van twee Franse musici: François Couturier (piano) en Jean-Louis Matinier (accordeon). Het trio was te zien op North Sea 2005. De muziek is zó verstild dat hij eiste dat de zaal na concertaanvang niet betreden mocht worden - uniek voor North Sea. Dat was de muziek, die niet echt jazzy aandoet, ook voor North Sea. De Fransen brengen hun invloeden mee, maar overheersend blijft een Arabische sfeer in contemplatieve, ijle, bezwerende stukken.

Uitgeleend
Anouar Brahem
S3NS
CD

S3NS (2019)

"Na enkele soundtrack-albums, een eigen symfonie en een eerbetoon aan de Egyptische zangeres Oum Kalthoum, laat Maalouf zich op dit nieuwe album inspireren door de muziek van Latijns Amerika. Die muziek is een van de grote liefdes van de Frans-Libanese trompettist en hij maakt ons op S3NS (speek uit Sense) deelgenoot hiervan. Dat begint meteen goed in het openingsnummer Una Rosa Blanca (een witte roos), met een grote rol voor de jonge getalenteerde Cubaanse pianist Harold López-Nussa. Dat begint als zon typisch Maalouf-liedje, gaat dan over in de speech over hoop en vrede die Barack Obama in Havana hield in 2016, waarna het transformeert tot een prachtig Cubaans nummer, met veel blazers en percussie. Nog zon fantastisch Cubaans nummer is Gebrayel, met een glansrol voor Roberto Fonseca, een Cubaanse pianist die net als Maalouf niet vies is van het samensmelten van muzikale culturen." (Platomania)

Uitgeleend
Ibrahim Maalouf
Mirage
CD

Mirage (2023)

"De in Oslo gevestige gitarist en componist Oddrun Lilja Jonsdottir verenigt op haar tweede album de vier windstreken. Dat doet de Noors-IJslandse samen met haar band LILJA, ondermeer bestaande uit de Zuid-Afrikaanse zanger en percussionist Bafana Nhlapo en de Nederlandse vocalist Sanne Rambags, plus vele gastmuzikanten. De muzikale globetrotter werkte al met veel artiesten van over de hele wereld voor haar eerste plaat. Voor "Mirage" zocht Oddrun Lilja de samenwerking op met vier specifieke muzikanten, die vier muziektradities vertegenwoordigen. Célio de Carvalho zorgt voor invloeden uit de Braziliaanse muziek en Umbanda ritmes, Ustad Ashraf Sharif Khan uit Pakistan laat de Zuid-Aziatische raga klinken, Zakaria Houaoura de Marokkaanse gnawa en Sara Marielle Gaup vertolkt Sápmi joik uit de Sami-traditie." (Jazzenzo)

Uitgeleend
LILJA
Your Queen Is A Reptile
CD

Your Queen Is A Reptile (2018)

"Your Queen Is A Reptile klinkt als hun meest gevarieerde album tot nu toe. Niet alleen in composities maar ook in ritmes. Weinig jazzalbums gehoord die zoveel percussieve drive en swing hebben. Wat een ongelooflijke energie barst er uit de speakers! De gloriërende sax van Hutchings en die dan weer als dynamisch blaasinstrument en dan als bas voortpompende tuba van Cross blijven natuurlijk het geluid van de band bepalen, maar wat zijn die ritmes toch van een heerlijke onherroepelijkheid. (...) Your Queen is A Reptile is een uitermate enerverende plaat die tot een nieuw kroonjuweel van de Britse jazz gekroond mag worden. Een album ook waar terloops een nieuwe lichting Britse jazzmuzikanten wordt voorgesteld met saxofoniste Nubya Garcia en drummer Moses Boyd als voornaamste maar waar ook oudere held Pete Wareham (Acoustic Ladyland, Polar Bear) de eer krijgt die hij toekomt". (Written In Music).

Uitgeleend
Hyper-Dimensional Expansion Beam
CD

Hyper-Dimensional Expansion Beam (2022)

"The thing about The Comet Is Coming is that you can never be sure where they will take you. The London-based cosmic jazz rave trio burst to life repeatedly at festivals and unlikely venues across the country and the world, before retreating, researching their own existential and hyperreal futures, and exploding onto the scene once more to take us along for the ride. With their third studio album, following 2019's robust?Trust In The Life Force Of the Deep Mystery? and Mercury Prize-nominated debut (2016's 'Channel the Spirits'), the message is just as forceful, the journey just as fun, if a little more spacious. That?s a good thing: the band?s greatest asset and sometimes fatal flaw is just how furiously talented all three musicians ? Dan ?Danalogue? Leavers on synths, Shabaka Hutchings ('King Shabaka') on saxophone and Max 'Betamax' Hallett on drums ? are, making it easy to get carried away in sprawling, improvised solos without realising all your passengers have jumped ship." (NME)

Uitgeleend
The Comet Is Coming
Jazz at Berlin Philharmonic XII - Sketches of Miles
CD

Jazz at Berlin Philharmonic XII - Sketches of Miles (2022)

"De Amerikaanse trompettist Miles Davis speelde voor het eerst in de Berliner Philharmonie in 1964 tijdens Jazzfest Berlin. Hij zou er, tot zijn dood in 1991, nog acht keer terugkeren. In 2021 werd zijn 30ste sterfjaar in deze klassieke concertzaal gevierd met een editie van Jazz at Berlin Philharmonic. De cd Sketches Of Miles is de 12de registratie uit deze onvolprezen concertserie. De hoofdrol is ditmaal voor de Amerikaanse trompettist Theo Crocker, die met zijn mix van hiphop, fusion en andere zwarte muziekstijlen minstens zo baanbrekend opereert als Davis in zijn tijd. Met zijn kwartet benadert hij het geluid van Davis en zijn band uit de jaren 60, en soms komt hij daar akelig dichtbij, zoals in My Funny Valentine. Op cd twee krijgen zij bijstand van leden van het huisorkest in een aantal suites rond de orkestalbums van Davis met arrangeur Gil Evans. Alles fraai, sfeervol en zeer authentiek uitgevoerd, dus uiteindelijk doet Sketches Of Miles ook naar de originele Miles Davis-albums grijpen." (Muziekweb)

Uitgeleend
Theo Croker
Rímur
CD

Rímur (2017)

"Verzameling van 17 gezangen, hymnen, folksongs en improvisaties gebaseerd op oude IJslandse, Noorse en Zweedse bronnen, naar onze huidige manier van waarnemen gebracht door zangeres en violiste Anna Maria Friman, de twee zangeressen Linn Andrea Fuglseth en Berit Opheim en trompettist-extraordinaire Arve Henriksen. Deze muziek is een duidelijk voorbeeld van migratie als onverbrekelijk bestanddeel van ons lokaal bestaan. Het is muziek uit een ver verleden, gekenmerkt door radicaal verschillende levensomstandigheden. Indrukwekkend vanaf het eerste moment van luisteren is de kracht, rust en concentratie die deze oorspronkelijk monofonische muziek uitstraalt. Anna Friman in haar liner notes: 'Het is voor ons moeilijk voor te stellen, dat tot heel laat in de middeleeuwen in de kerk of elders weinig geestelijke polyfonie te horen was. Vrijwel iedere muzikale ervaring was op monofonie gebaseerd.' De fraaie uitwerkingen maken dit een unieke auditieve reis." (Henning Bolte, Written In Music; 4,5 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Arve Henriksen
On The Roof
CD

On The Roof (1998)

Het tweede album van Franky Douglas, dit keer met studio opnamen. "De muziek van gitarist en componist Franky Douglas wordt gekenmerkt door de fusie van Afro-Caribische ritmes en jazz. Zijn muzikale visie komt maximaal tot uitdrukking met de avontuurlijke improvisaties van complexe, Afrikaans getinte grooves uit de ritmesectie en de jazz benadering waarmee de Nederlandse scene internationaal beroemd is geworden: instant compositie, optimale kansen voor de solisten om de arrangementen hun eigen kleur en karakter mee te geven, binnen duidelijke afspraken." (Mahoganyhall.nl)

Uitgeleend
Franky Douglas
Ulaan
CD

Ulaan (2023)

"De in Ulaanbaatar geboren zangeres laat zien dat er meer is in haar land dan keelzang: haar behendige stem houdt het midden tussen jazzimprovisatie en ceremoniële zang. De zang van Erkhembayar begint zachtjes op de rollende toms en strijkbassen van Zuud, is meanderend maar vasthoudend, bouwt op naar een crescendo voordat ze over de gesyncopeerde latinritmes van het volgende nummer "Tavishral" huppelt. Haar sierlijke, luchtige toon gaat verder op de gitaar van "Duulnaa" en weerspiegelt de warmte van de houtblazers op het titelnummer. Toch zingt Erkhembayar grotendeels in haar eigen stijl, ondersteund door spaarzame instrumentatie. Ze interpoleert een traditioneel lied in "Temeen" en wordt begeleid door klarinet en bas, terwijl ze het volle vibrato van lange zang over hun zachte melodieën verweeft. Ook "Vogl" bouwt voort op een minimaal, herhaald instrumentaal motief en is een prachtig weemoedige evocatie van het Beierse landschap waar ze nu woont." (The Guardian; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Enji
Where I'm Meant To Be
CD

Where I'm Meant To Be (2022)

"De populaire Britse band Ezra Collective met bandleider en drummer Femi Koleoso is terug met een nieuw album via Partisan Records. Het project is een viering van het leven waarin de groep nooit eerder zo goed uit de verf kwam als ensemble. Het plezier spat er vanaf en dan hebben we het nog niet eens gehad over de gastoptredens van onder meer Sampha the Great. Where I'm Meant To Be is een plaat die, zoals we verwachten van Ezra Collective, jazz in een nieuw jasje steekt: een hybride sound die inspiratie haalt uit hiphop en R'n'B. Het album start gelijk met het hoogtepunt Life Goes On (feat. Sampa the Great), opvallend genoeg met een reggaetonbeat. No Confusion ft. Kojey Radical begint met de uitspraak van Kojey Radical: 'I'm playing jazz my way', in dit geval een klassieke afrobeat, die Femi Koleoso in de beste Tony Allen-traditie speelt. Koleoso grossiert in beats van reggae tot verschuivende beats in de beste Chris Dave aanpak." (slagwerkkrant)|

Uitgeleend

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.

Let op: Wegens een update bij de Koninklijke Bibliotheek werkt het zoeken in de Landelijke Catalogus en Landelijk Lenen via deze catalogus op dit moment niet (goed), ga hieronder naar de oude zoekfunctie.