The most unforgettable songs from Disney’s iconic films, reimagined by the greatest living pianist, Lang Lang’s The Disney Book tells the story of a century of magical, joyous entertainment for all. Join Lang Lang on an uplifting, virtuosic journey to experience beloved songs from Disney films with collaborators from across the globe, including Andrea Bocelli, Sebastián Yatra & Jon Batiste, performing hits from Snow White, Encanto, Beauty and the Beast, Pinocchio and many more.|
"Sinds hij in 1988 met Rain Man zijn eerste Hollywoodfilm van muziek voorzag is Hans Zimmer de architect achter een groot aantal memorabele filmscores. Driving Miss Daisy, The Dark Knight Trilogy, Pirates of the Caribbean, Crimson Tide, Inception, Gladiator, Interstellar, de lijst is eindeloos. Wie zijn werk op een rijtje zet, ontmoet een feest der herkenning en een filmcomponist die misschien kameleontischer is dan John Williams, maar die niet voor hem onderdoet als het gaat om het maken van sfeerbepalende muziek bij de beelden. In Hollywood heeft de van oorsprong Duitse componist de opdrachten al lang en breed voor het uitzoeken en met dit album zal zijn naam ook snel bij de klassiekemuziekliefhebber gaan rondzingen. De klassiekers van Zimmer worden hier in elk geval gespeeld door absolute topartiesten als Lang Lang, Maxim Vengerov, Khatia Buniatishvili, 2Cellos e.a. Zij vertellen wat goede filmmuziek tot goede muziek maakt: ook zonder beelden verveelt zij geen moment." (Paul Janssen, Klassieke Zaken)
Marquise is een film van Vera Belmont die zich afspeelt in het 17e eeuwse Frankrijk van Louis XIV. Het verhaal gaat over het leven van de courtisane Marquise die zich vanuit een lage komaf op weet te werken tot het hof van de Franse koning. Daarbij gebruikt zij het theater als springplank. Het zeventiende eeuwse Franse theater maakt dan net de opkomst van het "comedie-ballet" door, een nieuw genre door Molière geintroduceerd. De componist van die tijd was Lully en de cd van de film bevat dan ook veel van zijn werken. Daar Marquise behalve in hogere kringen ook in lagere kringen vertoeft, is tevens veel muziek te horen zoals dat vroeger in de straten van Parijs moet hebben geklonken. De muziek wordt uitgevoerd door Le concert des Nations o.l.v. Jordi Savall. Laten we hopen dat deze film binnenkort in de Nederlandse theater komt te draaien.
"Filmcomponist John Williams en violiste Anne-Sophie Mutter slaan de handen ineen. Samen brengen zij het nieuwe album Across the Stars uit. Op dit album laat Mutter de bekendste composities van Williams horen. Williams heeft speciaal voor Mutter zijn composities herschreven. Samen met het Recording Arts Orchestra of Los Angeles speelt Mutter bekende stukken uit de films Schindler's List, Star Wars, Harry Potter en Memoirs of a Geisha. Williams en Mutter kennen elkaar goed en bewonderen elkaars werk. Zo stelt Mutter: "Elke keer als ik naar een van zijn films ga en er klinkt een viool of cello, dan denk ik: ik zou dat graag willen spelen. En nu heb ik zijn prachtige vertalingen van al deze iconische thema's." Williams is ook erg enthousiast over de samenwerking: "Het werken met Anne-Sophie aan deze opname was een pure inspiratie. Ze heeft op nieuwe en onverwachte manieren deze vertrouwde thema's opnieuw tot leven gewekt, wat voor mij als componist een groot plezier was." (Nporadio4)
The event, captured live at Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, California features selections from John Williams most beloved film scores, performed brilliantly by the Los Angeles Philharmonic Orchestra under the baton of Gustavo Dudamel. Highlights also include a moving performance by Itzhak Perlman, projected images of film set, costume, and prop design sketches produced exclusively for the event, and personal messages to John Williams from colleagues and stars on and off the stage. (bron: C Major)
"Merry Christmas, de film van Christian Carion, wordt begeleid door de muziek van de vrijwel onbekende Franse componist Philippe Rombi (...) Een geweldige soundtrack. De uitwerking van de verschillende themas is haast perfect te noemen door de vele afwisselingen van solo-zang en grootse orkestratie met subtiel toegevoegde solos waarbij vooral de piano de meeste aandacht op zich vestigt. De kracht en de emotie van de componist is terug te horen in elke noot. Op de bijgevoegde DVD is te zien hoe emotioneel de componist raakt wanneer hij het meisjeskoor Chorale Scala het gedicht hoort zingen. Maar hij geniet niet alleen van de zang van het koor en van zijn beide operazangers. Zichtbaar geniet hij ook van fantastische spel van het London Symphony Orchestra en van de momenten dat hij op de set de live muziek opneemt. En ik geniet van deze soundtrack in de wetenschap dat er een grote toekomst voor deze componist is weggelegd." (Boris M. Lecompte, Filmmuziek.be; voor complete tekst, klik op link)
Filmmuziek van Jacques Ibert, uit de jaren 1933-1948. "Jacques Ibert (François Antoine Marie) (Parijs 1890-1962) was een Franse componist - volgens zijn collega en landgenoot Dutilleux zelfs 'de meest Franse van ons allemaal' - en een belangrijk vertegenwoordiger van de generatie na Debussy. Zijn muziek beweegt zich door de meest uiteenlopende genres, soms ingetogen en poëtisch, soms openlijk populair en effectgericht, maar altijd met groot vakmanschap. Ravel prees zijn orkestratiekunst door te stellen dat alleen Ibert zijn Boléro had kunnen instrumenteren. Met zijn gevoel voor kleur, diepte, beweging en contrast voelde hij zich het meest thuis bij het muziektheater. Altijd werkte hij wel aan een ballet of opera of aan filmmuziek, een avontuurlijk genre dat hem bijzonder interesseerde." (www.ensie.nl)
In de derde week van maart 2013 komt Tan Dun dit werk, dat is opgebouwd uit suites uit de filmmuziek van "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Hero" en "The Banquet" zelf in Overijssel dirigeren. Hij voert dan het Nederlands Symfonie Orkest aan. Vrijdag 22 maart 2013 in het Muziekcentrum Enschede. Op deze CD zijn de suites gedestilleerd uit de oorspronkelijke soundtrack-opnamen uit de jaren 2000-2006. Daarop zijn als belangrijkste solisten te horen: Yo Yo Ma (cello), Lang Lang (piano), Itzhak Perlman (viool) en David Cossin (percussie). Voor de soundtrack van Hero deed hij een beroep op een traditioneel Chinees ensemble. "Tan Dun is als componist een bouwer van bruggen tussen oost en west en oud en modern. Met groot gevoel voor avontuur, zo blijkt." (C. Evers, Klassieke Zaken) De volledige soundtracks vindt u trouwens ook in onze collectie, in de soundtrack-afdeling.
"...one of Glass' most restrained film scores and contains some cues that one might say are very typical of his expected style, though it has some unusual moments, such as the skeletal, antiphonal figures in the cue marked "Explosives," or the uncharacteristic dramatic stings in "All the Money." While somewhat uneven, Glass' score for The Secret Agent contains some worthwhile music, and on its own it's not too bad; it has properties of atmosphere and some attractive themes, while containing nothing particularly enthralling." [Allmusic]
De muziek van de Georgische componist Gija Kantsjeli wordt vaak omschreven als beschouwend en sereen, haast filmisch. Het is dus niet zo verwonderlijk dat hij muziek voor 43 soundtracks heeft gecomponeerd. Deze cd uit 1995 bevat fragmenten van de originele soundtracks van vier Sovjet-films.
Met o.a. Death & Resurrection uit Black Rain, dat op 20 november gespeeld wordt door Amsterdam Sinfonietta in het Muziekcentrum in Enschede. Niet de film van Ridley Scott met Michael Douglas, maar een Japanse film uit datzelfde jaar 1989 van Shohei Imamura: een aangrijpende film over de gevolgen van de atoombom op Hiroshima. Het Vlaamse strijkorkest I Fiamminghi speelt ook muziek van Takemitsu's soundtracks voor de documentaire José Torres en Andrej Tarkovski's Nostalghia, aangevuld met een drietal latere autonome werken van de Japanse componist. Allmusic.com waardeert het album in een uitgebreide recensie (waarin de afzonderlijke stukken worden beschreven) met 4,5 van de maximale 5 sterren.
'Veel atmosferischer, minder melodieus en vooral nogal duister van klankbeeld zijn de scores voor Hamlet (1964) en King Lear (1970). Vooral King Lear heeft meer weg van zijn kamermuziek dan van zijn symfonische werk en beide scores weerspiegelen de ontwikkeling die Sjostakovitsj ook in zijn gewone werk de laatste tien jaren van zijn leven doormaakte'. (www.score-magazine.nl) De filmmuziek voor Vijf Dagen, Vijf Nachten schreef Sjostakovitsj in Dresden, waar hij de puinhopen zag van de bombardementen van de geallieerden.