94 resultaten
Sorteren op:
Love & Sorrow: Songs by Dowland, Mudarra, Sor and Giuliani
CD

Love & Sorrow: Songs by Dowland, Mudarra, Sor and Giuliani (2009)

Door de eeuwen heen zijn de thema's 'liefde' en 'lijden' met elkaar verweven in klassieke kunstliederen. Liefde, en het leed dat er mee gepaard gaat, zijn de inspiratie geweest voor liederen in een brede variëteit aan genres, arrangementen en stijlen, van de Renaissance tot aan de dag van vandaag. Deze CD met liederen voor sopraan en gitaar bevat liederen uit de Engelse en Spaanse Renaissance, waarin de oorspronkelijke luit is vervangen door een klassieke gitaar. Deze liederen zijn gecombineerd met Spaanse en Italiaanse liederen uit de Klassieke periode en enkele werken voor gitaar solo. De bezetting sopraan/gitaar verraadt het karakter van deze liederen: hoofse liederen, Spaanse volksliederen, ariettes en opera-eske cavatines, die stuk voor stuk baat hebben bij de intieme atmosfeer die hier is gecreëerd. (naar de hoestekst) Het boekje bevat korte biografieën van het duo en alle aan bod komende componisten.

Uitgeleend
Notturno (Thomas Hampson)
CD

Notturno (Thomas Hampson) (2014)

"Omdat het dit jaar precies 150 jaar is geleden dat Richard Strauss werd geboren, wil Hampson hem eren met een dwarsdoorsnede van zijn rijk gevarieerde liedoeuvre, het genre waarin Strauss zoveel van zichzelf kwijt kon. De keuze uit de ruim 200 liederen is, zoals verwacht mag worden van Hampson, weloverwogen. Naast het overbekende Zueignung en Morgen! klinken ook zelden gezongen stukken, waaronder het duistere Notturno dat tevens het hoogtepunt is van deze opname. Dit lange lied voor zangstem, viool en klavier dateert uit Strauss avantgardistische periode (rond 1900), waarin hij de grenzen van de tonaliteit opzocht en experimenteerde met impressionistische akkoorden en harmonische progressie. Mooier en treffender kan de dood niet worden uitgebeeld. De sublieme begeleiding van violist Daniel Hope en pianist Wolfram Rieger versterken de ongeëvenaarde kwaliteiten van Hampson als liedzanger die nog steeds aan rijkdom en diepgang wint. Een stijlvol eerbetoon!" (Frans Jansen, Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Richard Strauss
Vier Letzte Lieder (Te Kanawa, Solti)
CD

Vier Letzte Lieder (Te Kanawa, Solti) (1991)

'This must be one of the most enjoyable of all Dame Kiri's discs. It deserves to be in the collection of every Straussian or indeed that of any Lieder enthusiast. But perhaps its most remarkable feature is that Sir Georg, in his late seventies, should be willing to lay his reputation on the line and tackle the far from easy piano part in no fewer than 13 of Strauss's songs and triumph almost without reservation, playing with agility and, what is even more important, the benefit of a lifetime in the composer's service.' (www.gramophone.co.uk)

Uitgeleend
Richard Strauss
Songs | Lieder
CD

Songs | Lieder (2009)

Tot aan het verschijnen van de opnamen van Monica Groop en Roger Vignoles (2010) was dit de enige complete opname van Grieg-liederen. Op deze opnamen van begin jaren '90 horen we de Nederlandse pianist Rudolf Jansen, met 4 solisten (sopraan, mezzosopraan, tenor en bariton). Alleen dat al maakt deze set een stuk afwisselender dan de Groop-box. "Like Dvorak, Kodály, Bartok and Vaughan Williams did in their own way, Grieg 'saved' for posterity the rich legacy of music passed down through generations of his countrymen. Grieg ensured that the folk tunes of Norway had a new lease of life when set to words by Ibsen, Benzon, Krag and Varen, and others. These are not songs as Schubert or Wolf would have composed. They are simple, folk-based, honest and true, and display the true genius of the composer as a miniaturist. (Brilliant) "... Many causes for gratitude, a few occasions for quite intense pleasure ...Rudolf Jansen is a sensitive and skilful accompanist throughout." (Gramophone)

Uitgeleend
Edvard Grieg
Lieder with orchestra (Von Otter
CD

Lieder with orchestra (Von Otter (2003)

"De Zweedse zangeres Anne Sofie von Otter kreeg onlangs de Oeuvreprijs Klassiek 2003 van de Edison Stichting. Wie deze unieke Schubert-CD beluistert snapt waarom ze in de prijzen viel. Een bloemlezing van bekende liederen van Schubert, niet met piano maar met orkest. Dankzij bewerkers als Brahms, Reger en Britten. Von Otter zingt beheerst en onbeheerst. De helft van de cd is voor de magistrale basbariton Thomas Quasthoff. Daardoor krijgen we twee keer Schuberts Erlkönig. Twee keer die nachtelijke rit te paard van een vader met in zijn armen zijn stervende kind. Huiveringwekkend." (Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Franz Schubert
Prayer: voice and organ
CD

Prayer: voice and organ (2014)

The new recording from Magdalena Koená features deeply-felt interpretations of sacred songs from the Baroque to the 20th Century. In a rare recording collaboration, she is joined by virtuoso Christian Schmitt, in music for voice and organ from the sacred traditions of Germany, Austria, France and England, as well as her native Czechoslovakia. (bron: Universal)

Uitgeleend
Les anges musiciens...: mélodies (Sophie Karthäuser; Egene Asti)
CD

Les anges musiciens...: mélodies (Sophie Karthäuser; Egene Asti) (2014)

Luister-10, okt./nov. 2014: "Asti vindt altijd het juiste volume; daarnaast interpreteert en speelt hij bevlogen. Karthäusers interpretatie staat niet alleen vocaal als een huis, maar is onlosmakelijk met Asti's spel verbonden. Dat haar timbre ook nog matcht met het fluwelen timbre van de piano geeft de finishing touch." (René Seghers) "De liederen van Poulenc (1899-1963) behoren naar mijn gevoel tot de mooiste van het gehele Franse liedrepertoire, door hun sterke verbeeldingskracht en anders door hun direct aansprekende intimiteit en tegelijk grootse lyriek. En dan is daar de Belgische sopraan Sophie Karthäuser die deze mélodies' tot een stilistisch wonder verheft. Ieder lied vormt een wereld op zich, een ware, alsmaar uitwaaierende kleurenpracht, met superieure vocalistiek en tekstbehandeling, waarbij uitsluitend schoonheid domineert en waarvan de expressieve reikwijdte alleen maar in superlatieven beschreven kan worden. De opname is een juweel. Om héél stil van te worden..." (Aart vd Wal, OpusKlassiek)

Uitgeleend
Francis Poulenc
Music for a while (Michael Chance)
CD

Music for a while (Michael Chance) (1995)

"Een zoetgevooisder Purcellzanger dan countertenor Michael Chance is nauwelijks denkbaar. De 58-jarige Brit krijgt in zijn vijftien vertolkingen van diverse, meestal uit grotere werken afkomstige liederen een honingzoete, maar soms frappant pinnige onderstreping van theorbe-speler Nigel North en zijn andere twee begeleiders. Het repertoire hoort grotendeels tot de canon, zoals If music be the food of love en Music for a while. Een aantal liederen is gebaseerd op een ground, een telkens herhaalde baslijn, en het blijft fascinerend wat voor verschillende wendingen de harmonicus Purcell hieraan weet te ontfutselen." (Frits van der Waa in de Volkskrant, n.a.v. de heruitgave van deze CD in 2013; waardering: 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Henry Purcell
Des Tages Weihe e.a.w. (Nederlands Kamerkoor)
CD

Des Tages Weihe e.a.w. (Nederlands Kamerkoor) (1992)

Uitgeleend
Franz Schubert
The Song Cycles: Die Schöne Müllerin, Winterreise, Schwanengesang (Fischer-Dieskau
CD

The Song Cycles: Die Schöne Müllerin, Winterreise, Schwanengesang (Fischer-Dieskau (1972)

Uitgeleend
Franz Schubert
Mussorgsky songs Vol.3 (Leiferkus)
CD

Mussorgsky songs Vol.3 (Leiferkus) (1996)

"Deze opname maakte ten tijde van zijn verschijning (1996) grote indruk en doet dat na zo'n twintig jaar nog steeds. Niet alleen imponeert de muziek, waarin de componist de grote levensthemas aansnijdt vanuit het Russisch perfectief van midden negentiende eeuw, het is ook de muzikaliteit van Leiferkus die ten tijde van de registratie op het hoogtepunt van zijn carrière stond. Voor hem, als veelgevraagd zanger van het romantische Russische operarepertoire, waren Moessorgskis liederen een logische volgende stap. Mooi dat hij naast de bekende korte cycli als de Liederen en dansen van de dood en De Kinderkamer (die al op de twee eerdere delen zijn te vinden, HB) ook al die andere liederen zingt waarin hij stijlvol en met het grootste gemak switcht van weemoedig verlangend liefdesgeluk naar suïcidale somberheid. Voor wie dit alles iets te veel Russische melancholiek is, is het aan te raden de liederen enigszins gedoseerd af spelen." (Frans Jansen, Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Modest Musorgskij
Kroegbarok
CD

Kroegbarok (2014)

De Amsterdamse speelhuizen rond 1700: kroeg, danslokaal en bordeel tegelijkertijd. Natuurlijk is er live muziek. De muzikanten spelen op verzoek de dansen en liedjes die iedereen kent en die iedereen meezingt. Speelhuys brengt de muziek uit de Amsterdamse speelhuizen weer tot leven. Na zon 300 jaar bestaat het muzikale menu nog steeds uit liederen van hoger en lager allooi uit alom bekende drukwerken als t Amsterdamse rommel-zootje (1651), Amsterdamse Kermiskoeck (1680) en Het Vermakelyk Bagyn-Hof (1739) afgewisseld met meeslepende dansmuziek uit Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lieties en Contredansen (1701-1713) of het Nieuwe Hollandsch Speel-huis (1762) en sporadisch onderbroken door een zedige vermaning uit de Lusthof der Zielen uit 1692 of de Opwekkelyke Zedezangen uit 1716. De muzikanten van Speelhuys spelen en zingen de overgeleverde melodieën uit het destijds populaire repertoire, arrangeren ze en improviseren, net als de muzikanten destijds, eromheen met gevarieerd instrumentarium. (bron: Speelhuys)

Uitgeleend

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.