168 resultaten
Sorteren op:
Divine hymns (Les Arts Florissants; Christie)
CD

Divine hymns (Les Arts Florissants; Christie) (2007)

"Les Arts Florissants, die we vooral kennen van hun uitvoeringen van Franse muziek, heeft nu kerkmuziek van Purcell ter hand genomen en deze gecombineerd met werk van veel minder bekende tijdgenoten. Net als Purcell schreven ook John Blow, Pelham Humfrey en William Croft grootse muziek voor de Anglicaanse, dus Engelstalige, liturgie. Groots is ook de uitvoering van Les Arts Florissants, een ensemble dat erom bekend staat het barokrepertoire niet met zijden handschoentjes aan te pakken. Dus niks etherisch jongenskoortje en devoot orgeltje maar stevig zingende sopranen en flink in snaren en toetsen grijpende continuospelers. Daardoor ontstaat vaak de indruk dat je naar theatermuziek luistert in plaats van kerkmuziek. Muzikaal liggen deze genres in de barok nooit ver uiteen." (Marcel Bijlo, Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Henry Purcell
El Greco: El viaje musical de Doménikos Theotokópoulos
CD

El Greco: El viaje musical de Doménikos Theotokópoulos (2014)

Luister-10 mei/juni 2014: "De op Kreta geboren kunstschilder Domenikos Theotokópoulos werkte enige tijd in Rome voordat hij zich in 1577 vestigde in het Spaanse Toledo. Daar bereikte hij het toppunt van zijn roem. Hij kreeg er ook de bijnaam El Greco. Deze sublieme naar hem vernoemde CD bevat muziek van tijdgenoten. Eerst oosterse klanken uit z'n geboortestreek. Daarna volgt de tocht naar het westen. Dansmuziek van de Italiaan Fabrizio Caroso, swingend en opzwepend met donderende trommels. Castagnetten verbeelden de aankomst in Spanje. Daar ontmoeten we het schitterend uitgevoerde, door kornetten en baroktrombones begeleide 'Alma redemptoris mater' van Tomás Luis de Victoria. Werken van Diego Ortiz, Orlando di Lasso en anonieme componisten completeren de reis Wat een prachtige repertoirekeus, met een boeiende afwisseling van religieuze motetten en meeslepende wereldse ritmes. Schitterend uitgevoerd; soms uitbundig en feestelijk, dan weer introvert en verstild, altijd pakkend en warmbloedig." (Frank Pothoven)

Uitgeleend
Alla Napoletana
CD

Alla Napoletana (2021)

"Dit is een variant op Eerst Napels zien en dan sterven, want Alla Napoletana moet je horen. LArpeggiata heeft een dubbelalbum uitgebracht met prachtige Napolitaanse muziek. Het meeste uit de 16e t/m de 18e eeuw maar ook het aanstekelijke 20e-eeuwse Dicitencello vuje staat er op. De passie en bevlogenheid spat er af die we kennen van hun optredens zoals in het Festival van de oude muziek 2019 in Utrecht, waar Napels het centrale thema was. Christina Pluhar heeft zich omringd met een 8-aantal solisten die met een grote zeggingskracht de muziek van het rijke Napels laat herleven. Er zit ook een Nederlands tintje aan: violiste Judith Steenbrink [Holland Baroque, AB] is van de partij en speelt de barokviool." (Platomania)

Uitgeleend
Christina Pluhar
Kantaten BWV 140 & 147 (Gardiner)
CD

Kantaten BWV 140 & 147 (Gardiner) (1992)

Uitgeleend
Johann Sebastian Bach
Missa Si Deus Pro Nobis ; Magnificat
CD

Missa Si Deus Pro Nobis ; Magnificat (2018)

"We mogen ons blijven verheugen in nieuwe albums die een bijzonder licht werpen op Oude Muziek waarvan velen van ons het bestaan mogelijk niet kennen. In dit geval geestelijke muziek van Saint Ambrose (ca. 340-397) en Orazio Benevolo (1605-1672), geflankeerd door twee gregoriaanse gezangen en meer bekende stukken van Monteverdi en Palestrina. Benevolo's 16-stemmige Missa Si Deus Pro Nobis, met de polyfone rijkdom van de Contrareformatie, maakt daarvan de hoofdmoot uit. Het werk is inventief met de overige programmaonderdelen verbonden. (...) Het resultaat daarvan is een zowel fascinerend als afwisselend programma dat met authentieke' vocale en instrumentale meesterhand wordt uitgevoerd. Dat is overigens niet verwonderlijk, want het Franse ensemble Le Concert Spirituel behoort tot het beste op dit gebied". (Opus Klassiek)

Uitgeleend
Hervé Niquet
Brabant 1653
CD

Brabant 1653 (2021)

"Toen Tineke Steenbrink nu 43, toen 8 jaar voor het eerst plaatsnam op de orgelbank van de Sint-Petrusbasiliek van Boxmeer, had ze nog geen idee dat ze daarmee in de voetsporen trad van een van de grootste componisten van Nederland. Vanuit deze vrije enclave in de door calvinisten gedomineerde Republiek veroverde Benedictus Buns (1642-1716) Europa met zijn missen en motetten. Negen opussen verschenen in druk, gepubliceerd onder de naam Benedictus à Sancto Josepho, waarmee hij tot het karmelietenklooster toetrad. Als het aan Holland Baroque ligt, het ensemble waarvan Tineke Steenbrink (klavecimbel) en haar tweelingzus Judith Steenbrink (viool) de artistiek leiders zijn, is het hoog tijd dat Nederland de muziek omarmt uit de katholieke gebiedsdelen, die er in de protestants gekleurde geschiedenisboeken vaak bekaaid vanaf komen. (...) Op het O vos omnes van de componist Herman Hollanders na zijn alle stukken wereldpremières op plaat." (Volkskrant)

Uitgeleend
Motetten (Vox Luminis)
CD

Motetten (Vox Luminis) (2015)

"Johann, Johann Michael en Johann Christoph Bach: deze ooms van Johann Sebastian waren, net als veel andere Bachs, belangrijke figuren in het Thüringse muziekleven. De Bachfamilie bezette er eind 17de eeuw zon beetje alle muzikale posten. J.S. hechtte altijd veel belang aan de muziek van zijn oudere familieleden, hij verzamelde die in zijn Altbachisches Archiv, en hij heeft er veel van geleerd. Vox Luminis brengt hier alle motetten bijeen van de genoemde drie ooms. Die stonden dan weer model voor de zes motetten BWV 225-230 van J.S.. De ooms gebruikten, net als hun neef, in hun motetten een dubbelkorige techniek die in de 17de eeuw in zwang was. J.S. greep graag terug op dergelijke oudere vormen. Iets van zijn genialiteit horen we ook in de motetten van zijn ooms die veelal wat compacter zijn. Vox Luminis is wendbaar en krachtig en blijft ook in de achtstemmige polyfone gedeelten optimaal verstaanbaar. Het genie van J.S. is, zo blijkt, niet zomaar uit de hemel komen vallen." (Marcel Bijlo, Klassieke Zaken)

Uitgeleend
La Dolce Vita (Dorothee Mields)
CD

La Dolce Vita (Dorothee Mields) (2017)

'Vorig jaar was het 450 geleden dat Claudio Monteverdi werd geboren en dat heeft er wellicht toe geleid dat meer muziekliefhebbers geattendeerd werden op deze componist. Deze nieuwe luisteraars moeten misschien hun weg in Monteverdis oevre van operas, kerkmuziek en madrigalen nog vinden en daarvoor biedt deze cd de mogelijkheid. Lautten Compagney wandelt kriskras door Monteverdis werk en laat al doende horen dat het de componist eigenlijk helemaal niets uitmaakte of hij voor de kerk of voor het theater schreef. En voor zon wandeling kun je je geen betere gids wensen dan sopraan Dorothee Mields. Met haar heldere voordracht en goede tekstexpressie is zij geknipt voor dit repertoire. Lautten Compagney speelt vindingrijk en fantasievol. De instrumentatie, afwisselend met strijkers, blazers, slagwerk en natuurlijk luiten, is rijk. De cd bevat 22 korte nummers die samen een heel goed beeld geven van Monteverdis componeren'. (Bron: Klassieke Zaken).

Uitgeleend
Claudio Monteverdi
The other vespers (I Fagiolini)
CD

The other vespers (I Fagiolini) (2017)

"Het is in de maand dat deze CD verschijnt, mei 2017, 450 jaar geleden dat Claudio Monteverdi werd geboren, aanleiding voor de muziekindustrie om eens uit te pakken met nieuwe opnamen. Uiteraard doet ook het in de vroege barok gespecialiseerde I Fagiolini daaraan mee. Het nieuwe album van het vocaal ensemble heet "The Other Vespers". Het gaat hier dus niet om m de geliefde Mariavespers, maar om stukken van Monteverdi (uit de Selva morale e spirituale, 1641) en tijdgenoten (Bovicelli, Donati, Castello) die zijn geordend als in een vesperdienst uit het Venetië van Monteverdi's tijd. Het ensemble koppelt de Britse koorprincipes van zuiverheid en regelmaat aan een zonnige klank. Ook The English Cornett & Sackbut Ensemble levert goede bijdragen, met indrukwekkende solo's op cornetto van Gawain Glenton. Heerlijk, dat spelplezier: dit is een cd waar je alleen maar blij van kunt worden." (Merlijn Kerkhof, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Claudio Monteverdi
Bailes, Tonadas, Cachuas: Songs and dances from Trujillo, Peru (18th century)
CD

Bailes, Tonadas, Cachuas: Songs and dances from Trujillo, Peru (18th century) (2013)

Was op 10 maart 2013 te zien in Vrije Geluiden (volg voor zien van die uitzending de aangegeven link): "De Argentijnse Nederlander Adrián Rodríguez Van der Spoel heeft van jongs af aan een voorliefde voor volksmuziek en oude muziek uit Latijns-Amerika. Zijn zoektocht naar de bronnen van deze muziek voeren hem langs voormalige missieposten en oude indianengemeenschappen in Bolivia. Of leidde hem naar geschriften van een Spaanse bisschop uit de 18de eeuw die voor het Spaanse thuisfront liederen optekende uit de straten van Trujillo in Peru." "Barokke akkoordschemas en instrumenten smelten met Creoolse ritmes en Indiaanse melodieën samen in springlevende dansen en liederen. De muziek is aangrijpend in al zijn vrolijkheid." (Het Parool; waardering: 4 sterren)

Uitgeleend
Adrián Rodríguez van der Spoel
Vespro Della Beata Vergine (Gardiner)
DVD muziek

Vespro Della Beata Vergine (Gardiner) (1990)

Live-registratie van een concert, opgenomen in ca. 1989 in de Basilica di San Marco te Venetië. De registratie verscheen in 1990 voor het eerst op videoband, maar dit is de DVD-uitgave uit 2003.

Uitgeleend
Claudio Monteverdi
Ein feste Burg ist unser Gott
CD

Ein feste Burg ist unser Gott Luther and the Music of the Reformation (2017)

"Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de Wittenbergse kerkdeur spijkerde. Hij veroorzaakte een kerkscheuring die doorwerkt tot op de dag van vandaag. Ook in de muziek, want zonder lutheranisme geen passie van Bach. Het Vlaamse Vox Luminis belicht kerkmuziek van vóór Bach. CD1 doorloopt het kerkelijk jaar van advent tot Pasen, met muziek van o.a. Praetorius en Scheidt. CD2 brengt lutherse genres in kaart als de Passion en de Duitstalige mis. Aanvankelijk draait in het lutheranisme alles om eenvoud en meezingbaarheid. Heinrich Schütz (1585-1672) maakte de grond pas rijp voor de dramatiek waarmee Bach een eeuw later zijn Matthäus en Johannes oppept. Ironie: Schütz scherpte zijn neus voor theater in het katholieke Italië. Daar was de kunstvorm opera zojuist met bombarie ten tonele gesprongen. Vox Luminis zingt de kerkmuziek met behaaglijk resonerende koorstemmen. Bart Jacobs laat de pijpen ronken bij het mysterie van de verrijzenis." (Guido van Oorschot, Volkskrant)

Uitgeleend
Lionel Meunier

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.