89 resultaten
Sorteren op:
Paris
CD

Paris (2014)

Deel uitmakend van de Aangenaam Klassiek-campagne 2014 "Betoverende klanken krijgt zij uit haar trompet. Fluweelzacht en haarscherp, bedachtzaam, verrassend en meeslepend ze heeft een geheel nieuwe kijk op klassieke muziek. Het past in een jazzclub, in een concertzaal en de Hollywood Bowl. Alison Balsom speelt even gemakkelijk met het orkest van Guy Barker als met de gitarist Milos Karadaglic. Op deze CD staan haar interpretaties van onder meer twee pianostukken van Satie en Nuages van Django Reinhardt, maar de bewerking van delen uit Messiaens Le baiser de lEnfant Jésus is minstens even interessant. Samen met Café 1930 van Piazzolla, Les feuilles mortes van Joseph Kosma en La valse des lilas van Michel Legrand en twee stukken van Ravel vormt het geheel een nostalgische herinnering aan het Parijs van de donkere jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Alison Balsom overschrijdt met haar muziek onbekommerd de grenzen van muzikale genres. Van rock naar barok en van jazz naar pop." (Barend Linders, Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Alison Balsom
Clarinet concertos
CD

Clarinet concertos (2014)

Inspired Mozart, Romantic rarities and infectious jazz classics In her awardwinning discography Sabine Meyer has explored many facets of the clarinet repertoire, halping the black woodwind instrument gain great popularity in the process. This CD box brings together great concerto recordings, also featuring famous colleagues like Emmanuel Pahud, Julian Bliss and her brother Wolfgang Meyer. (bron: Warner Classics) De laatste CD van deze set, CD5, heet 'Homage to Benny Goodman'. Deze klarinettist was actief in zowel de klassieke als de jazzwereld en dit uit zich op deze CD. Die bevat voor hem geschreven klassieke concerten, naast cross-overwerk door Bernstein en Stravinsky, alsmede de nodige jazzbigband-arrangementen.

Uitgeleend
Sabine Meyer
Memories in future
CD

Memories in future (2017)

André Kerver, eerste klarinettist van het Orkest van het Oosten, raakte in een paar jaar tijd een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt en kan daardoor geen noten meer lezen. In maart 2017 nam hij daarom afscheid van het orkest middels een vertolking van een concert dat hij wel kan dromen (en waarvoor hij de bladmuziek dus niet nodig had): het Klarinetconcert van Mozart (zelfs niet-ingewijden kennen de melodie van het Adagio door de hit "Stay With Me 'Til The Morning" van Vicki Brown). Op André's bassetklarinet klonk het misschien nog wel warmer dan toen André's oude leraar, de Belgische klarinetgigant Walter Boeykens het een decennium eerder met het orkest speelde. Naar hem is het door Kerver opgerichte Enschedese klarinetfestival trouwens vernoemd. Kerver laat het er niet bij zitten en heeft het improvisatiegezelschap Borboleta opgericht. Dat speelde al enkele keren met Eric Vloeimans, die hier met Kerver de toegift verzorgt. De bonustracks laten Kerver kort in enkele eerder verschenen settings horen.

Uitgeleend
André Kerver
Thomascantors in dialogue
CD

Thomascantors in dialogue (2021)

De muziek op deze cd gaat over een vreemde auditie in Leipzig in het jaar 1723. De Thomaskirche aldaar, was naarstig op zoek naar een nieuwe cantor. Vier componisten kwamen in aanmerking voor de functie. Blokfluitist Thomas Triesschijn en zijn ensemble de Counterpoints XL verbeelden, met composities voor blokfluit en orkest, een dialoog tussen de gegadigden. Prachtige muziek van een virtuoze blokfluitist. Na het winnen van een prijs van de Nederlandse radiozender classicnl wilde Thomas Triesschijn een lang gekoesterde droom realiseren: het opnemen van muziek voor soloblokfluit en orkest, in het bijzonder de beroemde Ouverture Suite in a mineur van Telemann. Met dit stuk als uitgangspunt en na wat onderzoek stuitte Triesschijn op het verhaal van de vier collega-componisten. (...)

Uitgeleend
Thomas Triesschijn
The clarinet concertos (Hoeprich)
CD

The clarinet concertos (Hoeprich) (2020)

"Klarinettist Eric Hoeprich speelt al vanaf de oprichting mee in het Orkest van de 18de Eeuw. Een oudgediende dus, met kennis over zijn instrument als weinig anderen. Bovenal heeft Hoeprich die fantastisch warme, donkere toon, op welke klarinet hij ook speelt. Op deze cd is dat een door hemzelf gebouwde kopie van een klarinet die zon 200 jaar geleden in Berlijn gemaakt werd. Uit de tijd dus dat Carl Maria von Weber zijn beide concerten voor klarinet componeerde. Dit fraai klinkende instrument heeft slechts tien kleppen. Uiteraard wordt Hoeprich begeleid door zijn eigen Orkest van de 18de Eeuw, hier gedirigeerd door Guy Van Waas, ooit zelf klarinettist in het orkest. Tussen de beide Von Weber-concerten speelt Hoeprich een eendelig concert van Karol Kurpinski, een Poolse tijdgenoot van Von Weber, en de leraar van Chopin. Ook mooi, maar met die Von Webers zet Hoeprich een nieuwe standaard." (Trouw)

Uitgeleend
Carl Maria Von Weber
A Baroque Journey
CD

A Baroque Journey (2019)

"Geef Lucie Horsch een compositie over een nachtegaal en ze vliegt weg met haar blokfluit, de vrijheid tegemoet. De 19-jarige Amsterdamse is hard op weg zich los te zingen van vastgetimmerde notenbalken. Een enkele keer voel je nog hoe ze haar versieringen behoedzaam binnen de lijntjes past, maar steeds vaker laat ze zich leiden door een natuurlijk aandoende timing. In Le rossignol en amour bijvoorbeeld, van François Couperin, of in Engels nachtegaeltje, van de Nederlander Jacob van Eyck. Na haar eerste cd met werken van Vivaldi trekt ze met The Academy of Ancient Music verder, naar andere Europese regios. Naar een onbekend concert van de Franse barokmeester Jacques-Christophe Naudot bijvoorbeeld, dat voor het eerst op cd verschijnt. En naar een blokfluitversie van Didos Lament, van Henry Purcell. Misschien komt dat wel het dichtst bij Horsch ideaal: de blokfluit laten klinken als een menselijke stem." (Volkskrant)

Uitgeleend
Una Follia di Napoli (Incl. Bonus-DVD)
CD

Una Follia di Napoli (Incl. Bonus-DVD) (2012)

In 1725 bezocht de beroemde Duitse fluitist/componist Joachim Quantz Napels. Tijdens zijn bezoek inspireerde hij de grote Alessandro Scarlatti en enkele van zijn meest getalenteerde opvolgers tot het schrijven van muzikale meesterwerken. De Zwitserse blokfluitist Maurice Steger heeft parels uit een Napolitaanse bundel uit 1725 opgenomen en laat u kennismaken met deze werken. Steger heeft voor de opname barokspecialisten uitgenodigd; op de bonus-DVD kunt u kennis maken met ze. Een overweldigende opname! (bron: Harmonia Mundi) "Steger brengt deze erfenis fenomenaal tot leven. Of het nu gaat om Alessandro Scarlatti's improvisatie over Follia di Spagna, de concerten van Domenico Sarro en Leonardo Leo of de Sinfonia van Domenico Scarlatti: alles is even inspirerend en smaakvol gespeeld en geregistreerd. Steger weet met briljant lyrisch spel het operateske karakter van deze Napolitaanse muziek te onderstreken. Een juweel van een barokplaat." (Paul Janssen, Luister; 4 uit 5 sterren voor uitvoering en registratie)

Uitgeleend
Concerto for cello and orchestra ; Concerto for horn and orchestra (Viersen; Erkalp; Soustrot)
CD

Concerto for cello and orchestra ; Concerto for horn and orchestra (Viersen; Erkalp; Soustrot) (2006)

'Het cello- en hoornconcerto van de Russische componist Reinhold Glière die op deze cd werden samengebracht, illustreren treffend op welke manier Glière binnen het sovjettijdperk een romantische stijl ontwikkelde boordevol verbeeldingskracht, vitale klanken, dramatische spankracht en miraculeuze elegantie. Als solisten traden de Nederlandse celliste Quirine Viersen en eerste hoornsolo van deFilharmonie Eliz Erkalp op. deFilharmonie stond voor deze opname onder leiding van Marc Soustrot. "deFilharmonie zet zich voorbeeldig in voor het bij hoornisten geliefde hoornconcert en het minder bekende maar muzikaal interessantere celloconcert. Marc Soustrot dirigeert dynamisch en is maar een enkele keer een beetje routineus. Eliz Erkalp investeert veel affectie en een buitengewoon zangerige klank in het hoornconcert; in dat voor cello frapperen de welsprekendheid en de gedifferentieerde, nooit opschepperige toon van Quirine Viersen." De Morgen. (www.defilharmonie.be).

Uitgeleend
Reinhold Glière
3 Oboe concertos (Heinz Hollinger)
CD

3 Oboe concertos (Heinz Hollinger) (1982)

Uitgeleend
Johann Sebastian Bach
Russische Hornkonzerte
CD

Russische Hornkonzerte (1994)

"This is a first class collection which is obscure only because its virtues have not been 'trumpeted'. Koch seem to get precious little attention in the media. Neunecker is a musician of outstanding musicality and technical brilliance." (musicweb-international)

Uitgeleend
Marie-Luise Neunecker
Fratres
CD

Fratres Pärt & Bach (2018)

"Arvo Pärt componeert oude muziek in een nieuw jasje, aldus Jörgen van Rijen. Deze gedachte was voor de briljante solotrombonist van het Concertgebouworkest aanleiding om vier meeslepende werken van Pärt af te wisselen met Johann Sebastian Bachs bewerkingen van soloconcerten van de broers Marcello en Vivaldi tot klavecimbelconcerten. Van Rijen transformeert ze tot volbloed tromboneconcerten. Ook Fratres, Unser Vater, Pari Intervallo en An den Wassern zu Babel van Pärt bewerkte hij met toestemming en uiteindelijke goedkeuring van de componist tot meesterwerken met de trombone in de hoofdrol. Een plaat waarop de trombone even lyrisch zingt als virtuoos dartelt en waarop de afwisseling van Pärts meditatieve kracht en de barokke drive heilzaam werken. Vooral ook omdat Camerata RCO, samengesteld uit collegas van Van Rijen bij het Concertgebouworkest, voor een heerlijk tapijt zorgt waarboven de trombonist kan excelleren. Dé cd van dit moment om echt van de trombone te gaan houden." (Klassieke Zaken)

Uitgeleend
Jörgen van Rijen
Fagerlund & Aho
CD

Fagerlund & Aho Bassoon concertos (2016)

"In Finland hebben ze wat met de fagot. Bram van Sambeek, onze nationale fagotheld, levert een spannende vertolking van Kalevi Aho's fagotconcert, een stuk met spannende harmonische ontwikkelingen, een schitterende passacaglia en een wervelend slotdeel, waarin het Finse Lahti Symphony Orchestra een stevig aandeel heeft. Het orkest mag eveneens stevig uitpakken in het speciaal voor Van Sambeek geschreven concert van Sebastian Fagerlund (composer in residence bij het KCO). Een bezwerend werk waarin de solist volgens Fagerlund optreedt als 'bemiddelaar tussen de werkelijke en de geestenwereld'. Het volksmuziekachtige slot staat ondanks veel modernistische accenten duidelijk in een traditie en heeft wel weg van de finale van het vioolconcert van Sibelius. De twee solostukken van Aho en Fagerlund zijn een mooie aanvulling. Hier komen de details en tintwisselingen van Van Sambeeks spel tot hun recht en is nog beter te horen wat een fantastische instrumentalist hij is." (Frits vd Waa, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)

Uitgeleend
Bram van Sambeek

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.