"Hoe zou het zijn om door een verre verwant van de grote Johann Sebastian Bach aan de hand meegenomen te worden door grote meesterwerken als de Johannespassion? Om door een kalme stem geleid te worden naar de emotionele diepten van het lijden van Christus, naar de hoop en wanhoop van het volk, de twijfels en dwalingen van de apostelen- en vooral door Bachs wonderlijke noten en hun bijzonderheid? Het kan, en nog in het Nederlands ook. Govert-Jan Bach is telg van de wijd vertakte familie Bach en was werkzaam als pastoraal psycholoog in een psychiatrische inrichting. Daar ontdekte hij de waarde van de muziek voor zijn patiënten en vooral de waarde van Bachs passies. Hij verdiepte zich in de wonderen van de Passionen, deelt zijn kennis in het Concertzenderprogramma Geen dag zonder Bach, en heeft nu een gesproken TomTom door de Johannes op 2 CD's gezet. Een fascinerende luisterboek vol wezenlijke kennis en ervaring die de waarde en kracht van de meesterlijke noten van Bach alleen maar vergroten." (Klassieke Zaken)
"Hoe zou het zijn om door een verre verwant van de grote J.S. Bach aan de hand meegenomen te worden door grote meesterwerken als de Matthäuspassion? Om door een kalme stem geleid te worden naar de emotionele diepten van het lijden van Christus, naar de hoop en wanhoop van het volk, de twijfels en dwalingen van de apostelen - en vooral door Bachs wonderlijke noten en hun bijzonderheid? Het kan, en nog in het Nederlands ook. Govert-Jan Bach komt voort uit de wijdvertakte familie Bach en was werkzaam als pastoraal psycholoog in een psychiatrische inrichting. Daar ontdekte hij de waarde van de muziek voor zijn patiënten en vooral de waarde van Bachs passies. Hij verdiepte zich in de wonderen van de Passionen, deelt zijn kennis in het Concertzenderprogramma Geen dag zonder Bach, en heeft nu een gesproken TomTom door de Matthäus op vier CD's gezet. Een fascinerend luisterboek vol wezenlijke kennis en ervaring die de waarde en kracht van de meesterlijke noten van Bach alleen maar vergroten." (Klassieke Zaken)
"Je zult maar Bach heten tegenwoordig en ook nog een verre nazaat zijn van Johann Sebastian Bach. De Nederlander Govert Jan Bach is er een en gaat er niet prat op. Wel is hij op aanstekelijke wijze in het werk van Johann Sebastian gedoken. Dat deed hij eerder met een muzikaal geïllustreerd hoorcollege over de Matthäus-Passion en dat doet hij nu met het Weihnachtsoratorium en het Magnificat. Vier cds lang voert hij de luisteraar langs de betekenis en de achtergronden van deze muziek, compleet met meeslepende voorbeelden uit de rijke discografie rond dit zesdelige, over meerdere dagen verspreid uit te voeren werk. De vier cds met meesterverteller Govert Jan Bach laten zich niet echt uitspreiden over meerdere dagen. De aanstekelijke verteltrant, gecombineerd met de sterke muziekvoorbeelden dwingt tot achter elkaar door luisteren. Bovendien gaat alles gepaard met een prachtig uitgevoerd boekwerk vol achtergrondinformatie. Het Weihnachtsoratorium zal hierna nooit meer hetzelfde klinken." (Klassieke Zaken)
Wij hebben deze documentaire al jaren op VHS in ons bestand, maar op DVD is hij nauwelijks te vinden. Dit terwijl de vervolg-documentaire "Legendary Conductors Of A Golden Era" wel courant is. Vandaar nu dat we de eerste documentaire nu op DVD-R te leen aanbieden. "Waarin schuilt de magie van grote dirigenten? Aan de hand van historisch beeldmateriaal wordt geprobeerd een antwoord te geven. Het fraaie van deze documentaire is niet alleen gelegen in de collectie oude beelden, met onder meer een schitterend flegmatieke Strauss, Furtwängler bij een zeer interessante repetitie van Schuberts Unvollendete en Toscanini met een weergaloze uitvoering van de ouverture van Verdi's La forza del destino. Voorbeeldig is vooral het commentaar dat naadloos aansluit op de beelden. Zie bijvoorbeeld de beschouwingen over Fritz Reiners dirigeren en de daarbij gevoegde beelden van diens uitvoering van Beethovens Zevende Symfonie. Voor liefhebbers van klassieke muziek kan deze dvd niet genoeg worden aangeprezen. (JvG, Muziekweb)
Ruggiero Ricci bespeelt 15 beroemde violen die zijn gebouwd door Antonio Stradivari, Joseph Guarneri del Gesu, Andrea Amati, Nicolo Amati, Carlo Bergonzi & Gasparo da Salo. Met 15 tracks om te vergelijken: fragmenten uit het Vioolconcert in g (Max Bruch).
Historische opnames (1924-1927) van de legendarische violist Fritz Kreisler.
'De Italiaanse sopraan Magda Olivero werd geboren in 1910 in Saluzzo, en was al vanaf haar vroege jeugd serieus met haar muziekstudie bezig, zij studeerde onder andere piano en muziekgeschiedenis aan het conservatorium in Turijn, waar zij ook haar eerste zanglessen volgde. Haar theaterdebuut maakte zij in 1933, met de rol van Lauretta, in Gianni Schicchi, een opera van Giacomo Puccini. Datzelfde jaar had zij ook haar eerste optreden in La Scala in Milaan, met de rol van Anna in Verdi's opera Nabucco. Ze kwam er al snel achter, zich het beste te kunnen inleven in rollen van werken van Puccini en andere componisten van het verisme-repertoire. Qua publiciteit is Magda Olivero altijd overschaduwd geweest door haar tijdgenoten Maria Callas en Renata Tebaldi. Ook was er weinig belangstelling van de kant van de platenmaatschappijen. Uit dien hoofde zijn er in verhouding tot bovengenoemde sopranen relatief weinig opnamen gemaakt. Zij overleed in 2014. (Bron: Wikipedia).
Historische opnamen uit de periode 1910-1914 van de sopraan Luisa Tetrazzini (1871-1940). 'Tetrazzini was een prima donna in hart en nieren. Ze had een fabelachtige stem en techniek, maar vooral een brutaliteit bij de uitvoering van coloratuurpassages die nog steeds ontzag wekt. Aan de andere kant werd (en wordt ze ook nu nog) bekritiseerd om haar sterallures: op toneel viel ze standaard regelmatig uit haar rol en bovendien voegde ze soms aan aria's zoveel van haar eigen fantasie toe, dat de stukken soms onherkenbaar werden. Ook dat is op haar opnames te horen, bijvoorbeeld in "Ah! non credea mirarti" uit "La sonnambula" van Bellini. Soms werken deze toevoegingen op de lachspieren, andere keren echter - zo erkent de zangcriticus Jürgen Kesting - zijn het "Hochflüge sängerische Phantasie und Spontanität". (CP, Muziekweb)
Wagner mag dan wel beroemd zijn geworden met zijn zogenaamde Tristan-akkoord, Francesco Landini heeft het voor elkaar gekregen dat zijn eigen achternaam een naam voor een enkele cadens (de wending naar het slotakkoord van een stuk) werd: de Landini-cadens. Als je een willekeurig stuk van Landini tot het einde toe beluistert weet je meteen hoe zon cadens klinkt. De naam van deze cadens is handige reclame voor Landini zelf, en dat is maar goed ook: voor de liefhebber is zijn muziek zeer de moeite waard. Ergens tussen 1320 en 1340 geboren, werd Landini in zijn jeugd blind, maar dat weerhield hem niet van een actief muziekleven in Noord-Italië. Hij componeerde ruim 150 werken, vaak op zelf geschreven teksten, zong en speelde orgel, en was ook instrumentenbouwer en stemmer. Landinis composities zijn bijna allemaal wereldlijke liederen in diverse genres, soorten en stijlen, van eenvoudige dansliedjes tot kunstig gestructureerde werken.
De Nederlandse zanger Jacques (of Jacobus) Urlus (1867-1935) was een van de belangrijkste tenoren van zijn tijd. En dat is veelzeggend, want hij was een tijdgenoot van Enrico Caruso, met wie hij 5 seizoenen lang samenwerkte bij de Metropolitan Opera. Urlus had een geweldige operacarrière en was befaamd om zijn Wagner-vertolkingen. Daarnaast was hij ook een uitstekend liedzanger. Hij was een beschermeling van Willem Mengelberg, die hem regelmatig vroeg voor de tenorpartij van Mahlers Lied von der Erde. Hij heeft diverse beroemde opera-aria's in het Nederlands opgenomen. Destijds werden opera's nog vaak vertaald, maar historische opnamen in het Nederlands, zoals te vinden zijn op deze CD, zijn zeldzaam. Zijn eerste plaatopnamen maakte hij in 1903. Deze late opnamen stammen uit mei 1923. We horen tien opera-aria's, uit o.a. Puccini's Tosca, Bizets Carmen en Verdi's Aida, in Nederlandse vertalingen. (met quotes uit de hoestekst van deze CD)
Historische opnamen van twee legendarische stemmen: de Amerikaanse sopraan Emma Eames (1865-1952) en de Franse bas Pol Plançon (1851-1914). We horen ze voornamelijk in opera-aria's. Eames is ook nog te horen met het Schubert-lied "Gretchen am Spinnrade". De opnamen zijn gemaakt tussen 1904 en 1911, dus u begrijpt dat de geluidskwaliteit niet naar hedendaagse maatstaven is. Het is natuurlijk wel een uniek stukje muzikale geschiedenis wat hier gepresenteerd wordt.
Opnamen uit de jaren 1911-1916 van de legendarische Franse tenor Edmond Clément (1867-1928). De opnamen zijn deels gemaakt tijdens een concert in Carnegie Hallin 1911. Hij zingt Franse opera-aria's, liederen van o.a. Debussy en Koechlin en enkele traditionele Franse liederen. Natuurlijk is dit bij lange na geen Hi-Fi-uitgave te noemen, maar de muzikale verrichtingen zijn eigenlijk voor registraties uit die jaren verrassend goed te volgen.