Beschrijving van de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1945-1950) door zestien auteurs bestaande uit (militair)historici, (militair)juristen, officieren, veteranen en publicisten.
Analyse van de Nederlands-Indonesische inlichtingenstrijd tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Met kaarten en foto's.
Een koppig Nederland kon tussen 1945 en 1950 geen afstand doen van zijn kolonie. Dat is, ook onder historici, nog altijd een brede overtuiging. Maar de conclusie van J.J.P. de Jong is grensverleggend. Hij neemt niet alleen afscheid van Indië, maar ook van vele mythes. 'De terugtocht' is een fascinerend relaas van het zoeken naar een oplossing tegen een alles saboterende oppositie in, en dat aan beide kanten. Over alles heen lag daarbij de slagschaduw van de Indonesische RevolutieOverzicht van de politiek-diplomatieke verwikkelingen van het Nederlands-Indonesische dekolonisatieproces (1945-1950), nationaal (Nederland en Indonesië) en internationaal (de bemoeienis van Engeland, de Verenigde Staten en Verenigde Naties).
Geschiedenis van Nederland vanaf het begin van de Duitse bezetting in mei 1940 tot en met de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië op 27 december 1949.
Historische studie over het persbeleid van de Nederlandse overheid en het leger tijdens de dekolonisatiestrijd van Indonesië, dat werd gekenmerkt door toenemende censuur en manipulatie van feiten en foto's.
Historisch onderzoek naar het leven, de drijfveren en de erfenis van de Indonesische radiomaker (1920-1981) die eind jaren veertig een belangrijke rol speelde bij het Indonesische antikoloniale geweld tegen de Nederlandse kolonisator. Met foto's en illustraties.