Filosofische beschouwing over het antropoceen, het tijdperk waarin de mens als nooit tevoren ingrijpt in de natuur met ingrijpende gevolgen voor het klimaat en de leefbaarheid.
Vanuit een minutieuze bespreking van de klassieke gelijkenis van Plato over de grot verdedigt de Denker des Vaderlands het recht van het volk om verheffing en waarheid te weigeren.
Filosofische analyse van het verschijnsel bureaucratie.
Filosofische bespiegelingen over de betekenisdimensies van niet-talige communicatie bij het dier en vooral de mens.
Geschiedenis vanaf de oudheid tot heden van de wijze waarop het landschap en in het bijzonder water het menselijk denken heeft beinvloed.
René ten Bos neemt afscheid als Denker des Vaderlands met een knetterend essay over het begrip uitsterven. Het uitsterven van diersoorten gaat in een ongekend tempo en is een van de urgentste problemen van onze tijd. Toch is er weinig filosofische reflectie over. René ten Bos probeert deze omissie recht te zetten. Hij laat zien dat extinctie een subtiel ecologisch begrip is dat, net als alle andere begrippen in de ecologie, geen heldere contouren heeft. Extinctie gaat niet zozeer om het verdwijnen van het laatste exemplaar van een bepaalde soort, maar beschrijft veeleer een proces van uitdoven. Niet alleen het voortbestaan van planten en dieren staat op het spel, maar ook dat van onszelf. Het uitsterven van de mens heeft filosofen van alle tijden beziggehouden, maar volgens Ten Bos kunnen wij ons eigen uitdoven niet los zien van dat van andere soorten. 'Extinctie' is bedoeld voor mensen die niet willen wegkijken van onheil en catastrofe, voor mensen die openstaan voor een nieuwe manier van denken over ecologie. Het sluit naadloos aan bij de discussie over het antropoceen, waar Ten Bos zich nadrukkelijk in heeft gemengd. Dit boek gaat verder waar het alom geprezen 'Dwalen in het antropoceen' ophield.Filosofische bespiegelingen over het uitsterven van organismen, de mens niet uitgezonderd.
Korte filosofische essays over actuele vraagstukken.
Twee Nederlandse filosofen schetsen in dialoog hun visie op de uiteenlopende facetten van de voetbalsport; van de liefde voor de bal tot afgetrapte voetbalschoenen, de politieke aspecten van het voetbal en het lichaam van de profvoetballer.
Bespreking van bedrijfsethische kwesties vanuit het perspectief van Europese filosofen.
Bijdragen van diverse auteurs die reflecteren op vrijheid, autonomie, verbinding en samenleven.
Interview met de Denker des Vaderlands René ten Bos (1959) over zijn gedachtegoed, zijn kijk op het leven en de filosofie en zijn publicaties.
Filosofie van de taal van de muziek.