8 resultaten
Sorteren op:
Mag ik mijn fiets terug?
Boek

Mag ik mijn fiets terug? mijmeringen van een grensganger (cop. 2013)

Persoonlijk verslag van een Nederlandse journalist die zich vestigt in een stadje in het Duitse Bentheim en op zoek gaat naar het oorlogsverleden van de streek, als hij tijdens het klussen in zijn boerderij een hakenkruis achter het behang aantreft.

Uitgeleend
Kees Schaepman
Max Blokzijl
Boek

Max Blokzijl opkomst en ondergang van een journalist ([2020])

Biografie van de antisemitische en anticommunistische journalist Max Blokzijl (1884-1946), die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter hielp bij de nazificatie van de Nederlandse pers en kort na de bevrijding ter dood werd veroordeeld vanwege zijn radicommentaren.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Kees Schaepman
Vertrapte illusies
Boek

Vertrapte illusies verborgen oorlogsherinneringen van Molukkers ([2019])

Herinneringen van 17 Molukkers aan de acht jaar oorlog (1942-1950) die zij meemaakten: de Japanse bezetting, de onafhankelijkheidsoorlog en de uitroeping van de Zuid-Molukse Republiek.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Herman Spinhof
Halabja
Boek

Halabja aantekeningen bij de strijd om Koerdistan ([2018])

Verslag van een Nederlandse journalist over zijn persoonlijke belevenissen in Irak in de jaren tachtig en de gewelddadigheden door Saddam Hussein tegen de Koerdische bevolking.

Uitgeleend tot: 15/12/2022
Kees Schaepman
Massaexecuties op Sulawesi
Boek

Massaexecuties op Sulawesi hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië ([2017])

Drie Nederlandse militairen trokken begin 1947 vier weken lang met hun manschappen al moordend over het Indonesische eiland Sulawesi. Ze doodden ongeveer 1.550 onbewapende burgers, vernietigden voedselvoorraden en brandden complete dorpen plat. Zeventig jaar na dato vertellen overlevenden van de moordpartijen hun indrukwekkende verhaal. Uit hun relaas blijkt dat de militairen nog wreder te werk gingen dan al gebleken is uit eerder historisch onderzoek. Bovendien voltrokken de Nederlanders op meer plekken executies dan toe nu toe bekend was en vielen er meer slachtoffers. De oude vrouw Saniasah moest als kind toekijken terwijl de mannen uit haar dorp eerst werden mishandeld en daarna één voor één werden doodgeschoten. Weduwe Tari ging zelf in een berg bebloede lijken op zoek naar het lichaam van haar vermoorde man. Ook in de nasleep van het geweld stierven er mensen. Zo verloor Abdul Majid zijn eenjarige zusje aan de hongerdood nadat de militairen alle voedselvoorraden in zijn dorp verbrandden. De executies werden voltrokken in een poging de opstand tegen de Nederlandse koloniale overheerser de kop in te drukken. De machthebbers van destijds wisten ervan, maar besloten een oogje toe te knijpen. Hoewel de executies volkomen illegaal waren, is er nooit iemand bestraft voor al het geweld. In Massaexecuties op Sulawesi reconstrueert Manon van den Brekel een periode waarin Nederlandse militairen ongeveer 1.550 Indonesiërs doodden. Aan de hand van interviews met overlevenden op Sulawesi laat zij zien wat zich daar in die vier weken afspeelde. Het relaas van deze mensen wordt ondersteund door documenten uit Nederlandse archievenMonografie over het hardhandige optreden van Nederlandse militairen op het Indonesische eiland Sulawesi in 1947, gebaseerd op interviews met ooggetuigen en nieuw archiefonderzoek.

Uitgeleend
Manon van den Brekel
Dood water
Boek

Dood water roman ([2016])

Een man, vijftiger, met een gezin, een relatie en een journalistieke loopbaan voelt zich toeschouwer van zijn eigen leven.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Kees Schaepman
Afgedwaald
Boek

Afgedwaald op zoek naar een weg terug naar Rome ([2014])

De rooms-katholieke journalist beschrijft zijn katholieke roots en zijn paradoxale band met het katholicisme van zijn jeugd.

Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Kees Schaepman
Soldaten van God
Boek

Soldaten van God de Nederlandse strijders in het leger van de paus ([2021])

Geschiedenis van de Nederlandse vrijwilligers die als zoeaven dienst namen in het legertje dat de Kerkelijke Staat tussen 1861 en 1870 verdedigde tegen de Italiaanse eenheidsbeweging.

Uitgeleend
Kees Schaepman

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten.
Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.